fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U rodnoj kući Ratka Mladića: Komšije muslimane spasao od rata

Ratko Mladić
Ratko Mladić

„Ako bude pravedan sud i bude se određivalo po zaslugama, on će biti oslobođen kao i Šešelj. Smatram to ne zato što je moj, nego jer on nije napravio nikakav zločin ni prekršaj. On je bio pravi vojnik“, kaže Duško Mladić, rođak generala Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske, protiv kojeg je Haški tribunal podigao optužnicu za ratne zločine.

Duško i Ratko su od dva brata deca, izveštava turska agencija Anadolija u reportaži o Mladićevom rodnom selu, Božanovićima kod Kalinovika.

U rodnoj kući Ratka Mladića sada žive njegovi rođaci Zdravko i Ranko, a u malom selu je još nekoliko kuća rođaka Mladića i drugih malobrojnih porodica.

Na ulazu u selo je napis na ćirilici – Ulica đenerala Mladića. Duško Mladić u kući drži Mladićevu sliku, gde stoje i gusle. Ratko ga je učio da svira na guslama, koje je, inače, i sam voleo.

– On je bio vojno lice, komandant Vojske RS. Stao je uza svoj narod, kao što su svi uza svoj narod. Svako bi mu zamerio da je ostavio svoj narod na cedilu. Znaju ga svi odavde i Srbi i muslimani. To je jedna legenda, jedan pravedan čovek. Nikoga nikada nije mrzeo. Vojnik jeste, kao i svako – priča Duško.

Duško Mladić kaže da se u Božanovićima Ratko nije skrivao, ali da je posle rata dolazio. – Poslednji put je bio pre desetak godina. Voleo je svoj zavičaj, svoje ljude. Sada iz Kalinovika i okoline, ako bude ijedan musliman išta loše rekao o njemu, smem glavu dati – govori on. Sa rođakom Ratkom čuo se telefonom prošlog meseca.

– Rad, red i disciplina i ništa više. To je kod njega. Kada ga pitam: šta ima, kako si ti rođak? On kaže: ne pitaj mene kako sam, radite da imate, bavite se poljoprivredom. O svakom čoveku pojedinačno pita, kako je, šta radi, ima li. Uvek ga to interesuje. Njegov sin Darko dođe svake godine, bude ovde po deset dana i tada Ratko po ceo dan zove – navodi Duško.

Pokazuje na muslimansko selo Golubići, preko puta Božovića, sa kojima nikada problema nisu imali.

– Niti je od njih iko nastradao od nas odavde. Nego, na vreme su upozoreni, da postoji opasnost i ljudi su otišli. Kada bude kakav banket, neko ide u vojsku, završi srednju školu, uvek je bilo zajedničko veselje. I sada se družimo – kaže Duško. Otkriva jedan događaj iz vremena kada je Mladić bio oficir JNA.

– Pred rat u BiH, kada se bilo zakuvalo u Vukovaru, Ratko je dolazio i sve je komšije sazvao u njegovu staru kuću i rekao: svugde rata može biti, kod vas ne mora, šta vas briga. Komšije muslimane poslao je iz Vukovara, rekavši im: hajte vi svojoj kući, nije ovo vaš rat, šta ćeš ti u Vukovaru da gineš… Iz tadašnje JNA kada je bila. Takav je tip. Malo je ljut, živac, ali strašno srce ima, pravedan – napominje Duško. – Evo, vidiš mu kuće. Mogao je napraviti kao i svi ostali što su značili nešto. A, nije. Ja sam njemu govorio jednom o materijalnim vrednostima. Rekao mi je: šta meni to treba. Nikada ga to nije zanimalo – zaključuje Duško Mladić.

Svima bio dobar

Blizu Božanovića je selo Kuta, odakle je Ratkova majka Stana, rođena Lalović, koja je umrla 2003, u 84-godini. Tu sada živi 83-godišnja Vasiljka Lalović, Mladićeva rođaka po majci. – Mladić je bio čestit. Vazda je bio za selo. Govorio da radimo za poljoprivredu. Sutra bih ga pustila. Svakome je pomagao, i Srbima i muslimanima. Ovde su nam prve komšije muslimani. Sa njima se tako isto ponašao kao da smo i mi. Da Bog dao nije ni u Hag otišao – kaže Vasiljka. Ako, ipak, bude osuđen kao što je osuđen Radovan Karadžić, Vasiljka kaže da će narod u Kalinoviku biti žalostan. Lalovići pričaju da su im kuće u ratu bile gotovo na prvoj liniji, ali da nisu stradale – odužile im se muslimanske komšije „za njihovo upozorenje muslimanima da na vreme pobegnu od belaja“.

(Vesti-online.com)

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Ratko Mladić: Majke, ja nemam ništa da vam dam osim mojih suza

Ratko Mladić je žrtva propagande! | Jadovno 1941.

Ratko Mladić i Si-en-en, 1995. godine | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: