Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tužilaštvo još nije donijelo odluku

Datum objave: ponedeljak, 16 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sud4.jpg

Tužilaštvo BiH nije donijelo odluku u predmetu “Dobrovoljačka” jer još aktivno radi na istražnim radnjama u ovom slučaju, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

“Tužilaštvo sigurno nije donijelo tužilačku odluku u ovom predmetu, a kada se to desi javnost će svakako biti obaviještena”, rekao je Grubešić koji nije želio da komentariše spekulacije da će tužilačka odluka biti donesena tokom januara.

Tužilačku odluku u slučaju “Dobrovoljačka” trebalo bi da donese međunarodni tužilac Džud Romano.

Sarajevsko “Oslobođenje” ranije je objavilo da je u Tužilaštvu BiH pripremljena odluka o obustavljanju istrage za komandnu odgovornost u slučaju “Dobrovoljačka”, ali će uslijediti krivični progon za događaje, kao što je mučenje zarobljenika nakon napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Za sada nije poznato kako će tužilac opisati događaje u Dobrovoljačkoj ulici.

“Oslobođenje” je navelo postojanje dva objašnjenja – da tužioci i istražioci nisu pronašli dokaze da je napad na kolonu, koja se 3. maja 1992. godine povlačila iz komande sa Bistrika, bio organizovan i naređen, ili da tužioci okvalifikuju napad kao dozvoljen, a počinjena ubistva opišu kao ubistva u borbi.

Tužilaštvo BiH od 2006. godine vodi istragu u predmetu “Dobrovoljačka” zbog sumnje da su bivši član Ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i više osoba, među kojima su general Jovan Divjak, Stjepan Kljuić i Jusuf Pušina odgovorni za stradanje pripadnika JNA koji su se 3. maja 1992. godine povlačili iz Sarajeva.

Prema podacima tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, u napadu na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 i ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Zarobljeno je 215 pripadnika JNA koji su bili izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Prema izjavama svjedoka u napadu na kolonu učestvovali su pripadnici Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki i Patriotske lige kao i više samostalnih naoružanih grupa.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top