Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Tužilaštvo još nije donijelo odluku

Datum objave: ponedeljak, 16 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sud4.jpg

Tužilaštvo BiH nije donijelo odluku u predmetu “Dobrovoljačka” jer još aktivno radi na istražnim radnjama u ovom slučaju, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

“Tužilaštvo sigurno nije donijelo tužilačku odluku u ovom predmetu, a kada se to desi javnost će svakako biti obaviještena”, rekao je Grubešić koji nije želio da komentariše spekulacije da će tužilačka odluka biti donesena tokom januara.

Tužilačku odluku u slučaju “Dobrovoljačka” trebalo bi da donese međunarodni tužilac Džud Romano.

Sarajevsko “Oslobođenje” ranije je objavilo da je u Tužilaštvu BiH pripremljena odluka o obustavljanju istrage za komandnu odgovornost u slučaju “Dobrovoljačka”, ali će uslijediti krivični progon za događaje, kao što je mučenje zarobljenika nakon napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Za sada nije poznato kako će tužilac opisati događaje u Dobrovoljačkoj ulici.

“Oslobođenje” je navelo postojanje dva objašnjenja – da tužioci i istražioci nisu pronašli dokaze da je napad na kolonu, koja se 3. maja 1992. godine povlačila iz komande sa Bistrika, bio organizovan i naređen, ili da tužioci okvalifikuju napad kao dozvoljen, a počinjena ubistva opišu kao ubistva u borbi.

Tužilaštvo BiH od 2006. godine vodi istragu u predmetu “Dobrovoljačka” zbog sumnje da su bivši član Ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i više osoba, među kojima su general Jovan Divjak, Stjepan Kljuić i Jusuf Pušina odgovorni za stradanje pripadnika JNA koji su se 3. maja 1992. godine povlačili iz Sarajeva.

Prema podacima tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, u napadu na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 i ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Zarobljeno je 215 pripadnika JNA koji su bili izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Prema izjavama svjedoka u napadu na kolonu učestvovali su pripadnici Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki i Patriotske lige kao i više samostalnih naoružanih grupa.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top