fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tužilaštvo Crne Gore ćuti o zločinima nad vojnicima u „Lori“

„Od glavnog specijalnog tužioca Katnića očekujemo iniciranje izmjene hrvatsko-crnogorskog Sporazuma o gonjenju ratnih zločinaca, koji prepoznaje samo hrvatske žrtve i crnogorske ratne zločince, ali ne i obratno“, kaže Radan Nikolić, predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine.

Radan Nikolić
Radan Nikolić

Razgovarao: Tihomir BURZANOVIĆ

Udruženje boraca ratova od 1990. godine zatražilo je od crnogorskog Vrhovnog državnog tužilaštva da javno saopšti rezultate saradnje sa tužilaštvom Hrvatske u slučaju ratnog zločina nad pripadnicima nikšićko-šavničke grupe, označenog kao „Lora 3“.

„Pitamo crnogorske tužioce Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića šta je sa ratnim zločinom u slučaju `Lora 3` i stradanjem grupe zarobljenika pripadnika nikšićko-šavničke grupe“, navodi za Srnu predsjednik Udruženja Radan Nikolić.

On traži od crnogorskih tužilačkih organa da se oglase nakon što su prošle 24 godine od ratnog zločina nad 14 pripadnika JNA iz nikšićko-šavničke grupe, koji su počinili pripadnici Vojne policije Hrvatske u Vojno-istražnom centru „Lora“ u Splitu, i pripadnici hrvatskih oružanih formacija u Duvnu i Hercegovini u aprilu i maju 1992. godine.

Nikolić ističe da je Udruženje detaljno upoznalo glavnog crnogorskog specijalnog tužioca Milivoja Katnića o dešavanjima u slučaju „Lora 3“ i uz zahtjev priložilo pisane informacije o okolnostima ubistava 24 vojnika JNA koje su počinile hrvatske paravojne formacije u Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu 1. oktobra 1991. godine.

Takođe, pružene su informacije i o okolnostima zarobljavanja i stradanja šestorice pripadnika JNA iz barske grupe na području Neuma u aprilu 1992. godine.

Nikolić podsjeća da su raniji vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica i glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić u julu 2006. godine u Budvi potpisali Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina.

Prema sporazumu, područje primjene ograničeno je isključivo na ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema državljanima Hrvatske, a čiji počinioci imaju prebivalište i/ili državljanstvo Crne Gore.

„Tim jednostranim sporazumom, koji je produkt političkog dogovora tadašnjeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića da se krivica za ratna dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka prebaci na JNA i Srbiju, skoro dvije i po decenije, nečinjenjem Vrhovnog državnog tužilaštva diskriminišu se crnogorske žrtve ratnih zločina“, kaže Nikolić.

On ističe da je u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore formirano sedam predmeta koji se odnose na krivična djela ratnog zločina za koja se sumnjiče crnogorski državljani, a koji se većinom odnose na „pregled starih predmeta“ u slučajevima „Morinj“, „Kaluđerski laz“, „Bukovica“ i „Deportacija“.

„Zašto Tužilaštvo ćuti o zločinima nad pripadnicima JNA iz Crne Gore? Pitamo tužioce Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića šta je sa ratnim zločinom u slučaju `Lora 3`? Šta je sa tvrdnjom iz javnog saopštenja Županijskog državnog tužilaštva u Splitu da je `zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradanje grupe zarobljenika pripadnika nikšićko-šavničke grupe, koji su dovedeni u vojni zatvor u Lori, gdje su bili zlostavljani`“, ističe Nikolić.

On dodaje da Udruženje ne može da shvati činjenicu da od mnogih ratnih zločina koje su devedesetih godina prošloga vijeka počinili pripadnici paravojnih oružanih formacija SR Hrvatske nad pripadnicima JNA i civilima iz Crne Gore, nije pokrenuta istraga ni u jednom slučaju.

„Od glavnog specijalnog tužioca Katnića očekujemo konkretna činjenja u vidu iniciranja izmjene hrvatsko-crnogorskog Sporazuma o gonjenju ratnih zločinaca, koji prepoznaje samo hrvatske žrtve i crnogorske ratne zločince, ali ne i obratno“, kaže Nikolić.

On ističe da Udruženje traži izuzeće zamjenika specijalnog tužioca Lidije Vukčević iz predmeta ratnog zločina nad pripadnicima JNA iz nikšićko-šavničke grupe zbog nečinjenja i kontaktiranje Županijskog državnog tužilaštva u Splitu radi precizne javne informacije o rezultatima istrage u slučaju „Lora 3“, na kojoj insistiraju porodice ubijenih rezervista.

„Ima li Vrhovno državno tužilaštvo konačno snage da se otrgne političkoj kontroli crnogorske Vlade i njenog poratnog ortakluka sa zvaničnom Hrvatskom u koji je uvukla Tužilaštvo na štetu Crne Gore i njenih državljana – vojnika JNA, ostaje da se vidi.

Ono što je izvjesno jeste da dok je Mladen Bajić u Državnom tužilaštvu Hrvatske, puna istina o ratnim zločinima u logoru Lora, uključujući i `Loru 3`, kojima je Bajić značajno doprinio kao zamjenik vojnog tužioca u splitskom Vojnom tužilaštvu od 1992. do 1996. godine – teško će izbiti na vidjelo“, ističe Nikolić.

On navodi da je Udruženje upoznalo Katnića sa informacijama o okolnostima zarobljavanja, pronalaženja posmrtnih ostataka i rezultatima obdukcije posmrtnih ostataka vojnika bivše JNA iz barske grupe.

„Ova grupa vojnika bivše JNA upućena je na izviđanje terena na Crnoglavu 23. aprila 1992. godine i toga dana je nestala. Riječ je o Safetu Barudžiji, Dragutinu Vujačiću, Radomiru Vuliću, Iliji Moračaninu, Slobodanu Pejakoviću, Zoranu Radoviću i Petru Sekuloviću. Njihovi posmrtni ostaci nađeni su u rejonu Stolova kod Neuma, dok su Vulićevi ostaci nađeni kod Trebinja. Njihova identifikacija je obavljena 1993. godine, a većina leševa bila je bez glave“, navodi Nikolić.

On ističe da postoje indicije da je nad ovom grupom izvršen ratni zločin.

„Tražimo od vrhovnog državnog tužioca da izvidi okolnosti zarobljavanja, pronalaženja i primopredaje posmrtnih ostataka i rezultate obdukcije“, kaže Nikolić za Srnu.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ubice vojnika u Hrvatskoj i BiH moraju pred lice pravde!

Toliko me je tukla da sam mokrio krv

Feljton: LORA I

Feljton: LORA II

Feljton: LORA III

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: