Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratne zločine nad Srbima u Konjičkom kraju

Datum objave: četvrtak, 5 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo BiH optužilo je, za zločin protiv čovečnosti, Sarajliju Zdenka Grabovca (51) i Konjičanina Željka Šimunovića (54), rekao je za „Novosti“ mr Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH

Ilustracija/Thinckstock
Ilustracija/Thinckstock

Tužilaštvo BiH optužilo je, za zločin protiv čovečnosti, Sarajliju Zdenka Grabovca (51) i Konjičanina Željka Šimunovića (54), rekao je za „Novosti“ mr Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su „za vreme rata i oružanog sukoba u BiH u svojstvu pripadnika HVO Konjic, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba“

“Terete se da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Bradine, Konjica i okoline, lično i direktno, učestvovali u činjenju ratnog zločina, tako što su naoružani automatskim oružjem, iz kolone zarobljenih civila srpske nacionalnosti u centru mesta Bradina, izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti”, priča naš sagovornik.

Prema navodima optužnice, zarobljene civile potom su odveli u pravcu pravoslavne crkvi u Bradini, te je optuženi Grbavac Zdenko, u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, lično ubio navedenu trojicu muškaraca srpske nacionalnosti.

Šimunović se stavlja „na dušu“ se da je zajedno sa drugim osobama učestvovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatvorenika srpske nacionalnosti.

Duško Tomić, poznati advokat, inače jedan od najboljih poznavalaca bosanske ratne drame, kaže da je „procesuiranje zbog zločina nad Srbima odavno bilo nužno, ali da stvar treba da ide do samog vrha glavešina iz tog vremena od Konjica do Sarajeva“.

Kao odgovoran čovek, pravnik i advokat, tvrdim da je nad Srbima u Konjicu i okolini počinjen genocid u pravom smislu te reči, jer su masovni zločini izlostavljanja nad Srbima i pljačkanja njihove imovine bili osmišljeni, dokumentovano ustanovljeni od čelnika tadašnje vlasti u Konjicu i Sarajevu. Cilj je bio da se zametne svaki trag srpskog postojanja na tom prostoru. Imamo i pisane dokumente iz tog perioda, kako su se neki kadrovi, iz reda Hrvata, distancirali od onog što rade bošnjačke vladajuće strukture, ali, uglavnom, deklarativno i verovatno što su pretpostavljaloi da će, ipak, doći vreme da se istini pogleda u oči i da se zatraži pravda”, rekao je Tomić.

Autor: V. Mitrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Bradina, Ledići i Čemerno čekaju pravdu | Jadovno 1941.

Suđenje za zločine nad Srbima u Bradini

Optužnica za zločine nad srpskim civilima iz Konjica i …

U Konjicu ubijeno 382 Srba | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top