fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Turci nezadovoljni zakonima o genocidu nad Jermenima

Turska je pozvala na razgovor holandskog otpravnika poslova u Ankari kako bi izrazila nezadovoljstvo predloženim zakonima prema kojima će Holandija da prizna kao genocid masakr 1,5 miliona Jermena 1915. godine u vrijeme Otomanskog carstva.

© Wikipedia/ Henry Morgenthau
© Wikipedia/ Henry Morgenthau

Vladajuće stranke u Holandiji izrazile su podršku prijedlozima zakona, o kojima će se raspravljati u parlamentu narednih sedmica.

Prema jednom prijedlogu, masakr Jermena se priznaje kao genocid, a drugi predviđa prisustvo holandskog zvaničnika zvaničnom danu sjećanja na genocid 24. aprila.

Turska prihvata da je veliki broj hrišćana Jermena, koji su živjeli u Otomanskom carstu, poginuo u sukobima sa snagama Carstva u vrijeme Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da se ne radi o tako velikom broju i odbacuje tvrdnje da su Jermeni ubijani sistematski.

Takođe, Turci tvrde da su i mnogi muslimani tada poginuli.

„Politizacija događaja iz 1915. godine i njihovo izvlačenje iz konteksta je za nas neprihvatljivo“, rekao je portaprol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Akšoj.

Nekoliko zemalja EU već je ranije usvojilo slične rezolucije o genocidu nad Jermenima. Francuska je to učinila 2001. godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Izrael ne priznaje genocid nad Jermenima

Džejms Ridel: Ep o genocidu nad Jermenima | Jadovno 1941.

O stradanju Srba i Jermena

Zadužbina Jermena: Kako su pravoslavna braća odbila da udare na srpsku vojsku

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: