fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Туђманови „Брионски транскрипти” – Ударити Србе да нестану!

Избjегличка колона Срба из Краjине

Избjегличка колона Срба из Краjине


Шта jе хрватски председник Фрањо Туђман поручио припадницима воjног и државног врха на састанку на Брионима непосредно пред акциjу „Олуjа”, где jе jедан од учесника био и генерал Анте Готовина:

– Чини се да бисмо могли повољну политичку ситуациjу у Хрватскоj, деморализациjу у српским редовима, наклоност и људи у Еуропи, jедним диjелом у Еуропи, оно што jе склоно рjешењу те кризе и у корист Хрватске гдjе имамо значи приjатеља Њемачку коjа нас суздржано подржава и у политичким разговорима, али и у НАТО гдjе такођер имаjу разумиjевања за наше погледе. Имамо и наклоност Сjедињених Америчких Држава, али до одређене границе, ако ћете господо извршити на професионалан начин, као што сте извршили у западноj Славониjи у року од неколико дана, то значи молим три, четири дана, максимум осам дана онда можемо рачунати да ћемо и политички, да нећемо политички не само претрпjети штете, него да ћемо политички у том и таквом свиjету добити.

– Зашто пустити исток на миру? Зато што се и ти наши приjатељи боjе да не уђе Југославиjа у рат у цjелини, с Југославиjом и Русиjа, па према томе опћи рат. Према томе, исток бисмо пустили тотално на миру, а ово бисмо морали риjешити и jуг и сjевер. Риjешити, на коjи начин? То jе сада тема наше данашње расправе. Да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану, односно да оно што нећемо одмах захватити да мора капитулирати у неколико дана.

– С тим што сам рекао, и ово што смо казали, да им овдjе треба дати излаза да могу… Јер, важно jе да им ти цивили, да пођу, па ће онда и воjска, и када колоне пођу, то дjелуjе психолошки jедни на друге.

– Један летак овако, значи опће расуло, побjеда Хрватске воjске уз подршку свиjета итд. Срби ви се већ повлачите преко итд. а ми вас позивамо да се не требате повлачити, ми вам jамчимо… Значи, на таj начин им дати пут, а jамчити тобоже грађанска права итд.

– Чекаj, идем у Женеву зато да прикриjем ово, а не да тамо разговарам. Нећу послати министра, него ћу послати помоћника министра унутарњих послова. То jе у четвртак. Према томе, да прикриjем ово што спремамо за дан послиjе.

(Политика)

Шира верзиjа „Брионских транскрипата“

Записник са састанка председника Хрватске Фрање Туђмана са воjним врхом коjи jе одржан 31. jула 1995. године на Брионима

Почетак у 10.50 сати

Предсjедник: Господо, сазвао сам оваj састанак да бисмо проциjенили садашњу ситуациjу, да бих чуо ваша мишљења приjе него што донесем одлуку о даљњим нашим потхватима ових дана. Као што знате ми смо били одлучни да пођемо у даљње операциjе чему jе ова операциjа потхват Грахово-Гламоч требала такођер послужити и у односу на Бихаћ, али и ради опкољавања Книна. Били смо одлучни да пођемо у деблокаду Бихаћа са западне стране.

Међутим, сада jе таква ситуациjа да су нам представници УН Акаши и Столтенберг са Србима таj разлог избили из руку, jер према томе они повлаче своjе снаге с подручjа Бихаћа. Неће нападати, дозвољаваjу да се УНЦРО постави на те границе, на проматрања. И то jасно да су одмах то доставили читавом свиjету. А, свака воjна операциjа мора имати своjе политичко оправдање.

Према томе, ми више немамо оправдање да идемо у деблокаду Бихаћа. Али, чини се да бисмо могли повољну политичку ситуациjу у Хрватскоj, деморализациjу у српским редовима, наклоност и људи у Еуропи, jедним диjелом у Еуропи, оно што jе склоно рjешењу те кризе и у корист Хрватске гдjе имамо значи приjатеља Њемачку коjа нас суздржано подржава и у политичким разговорима, али и у НАТО гдjе такођер имаjу разумиjевања за наше погледе.

Имамо и наклоност Сjедињених Америчких Држава, али до одређене границе, ако ћете господо извршити на професионалан начин, као што сте извршили у западноj Славониjи у року од неколико дана, то значи молим три, четири дана, максимум осам дана онда можемо рачунати да ћемо и политички, да нећемо политички не само претрпjети штете, него да ћемо политички у том и таквом свиjету добити… Према томе, по моме мишљењу будући да нам више не може бити главни циљ да продремо до Бихаћа. Продор до Бихаћа може бити само споредни сада. Ми бисмо морали наћи неку излику за нашу акциjу, наш потхват коjи можемо почети према плану као што jе било jучер, или пак сутра, или према jучерашњем плану за сутра, или да се договоримо кад можемо.

Али, ако идемо ових дана у даљње потхвате онда Бихаћ може бити jош само као излика и споредно, а противнику онда морамо наниjети или тотални пораз jуг и сjевер, да се разумиjемо, пуштаjући исток на миру сада.

Зашто пустити исток на миру? Зато што се и ти наши приjатељи боjе да не уђе Југославиjа у рат у цjелини, с Југославиjом и Русиjа, па према томе опћи рат.

Према томе, исток бисмо пустили тотално на миру, а ово бисмо морали риjешити и jуг и сjевер. Риjешити, на коjи начин? То jе сада тема наше данашње расправе. Да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану, односно да оно што нећемо одмах захватити да мора капитулирати у неколико дана.

Према томе, таj предвиђени план коjи смо имали за сутра требало би преразмотрити и модифицирати. Када чуjем ваше просудбе и ваша мишљења, значи онда ћу дониjети одлуку. Али да поновим, ниjе главна задаћа деблокада Мостара, него jе…

(Упадице: Бихаћа.)

Него jе, Мостар ми зато пада на памет, jер вjероjатно ће они доље чачкати нешто на том подручjу да би нас свезали и да би нас упозорили ако ми идемо, да имаjу и они могућности од Неретве, што не одустаjу, па до Дубровника.

Према томе, ниjе нам главна задаћа Бихаћ него jе наношење на неколико праваца таквих удара да се српске снаге више не могу опоравити, него да мораjу капитулирати.

Код тога можемо рачунати да се у том подручjу Југославиjа неће ангажирати изравно. И ноћас су одржали сjедницу своjе владе. Позиваjу, осуђуjу нашу агресиjу и позиваjу Међународну заjедницу да осигура престанак неприjатељстава и политичке разговоре.

Ви сте вjероjатно читали сви моj одговор Акашиjу, jесте или нисте?

(Упадице: Јесмо.)

Према томе, као што сте видjели он jе ултимативан, али jе већ jутрос Столтенберг дошао Шаринићу и каже да би се то могло поправити у оном смислу као што jе предсjедник тражио и да они предлажу да се између книнских Срба и нас одржи састанак у Женеви у четвртак. И предлажу своjу делегациjу у коjоj би био Миле Новаковић, то jе онаj генерал, њихов министар Воjновић, па Мацура, па Приjић и да моле свакако да буде на челу наше делегациjе предстоjник Уреда Шаринић.

Ја сам Шаринићу рекао да може начелно рећи да ми jесмо за преговоре уколико прихваћаjу оне моjе увjете коjе сам поставио у свом одговору Акашиjу, али да он неће бити на челу делегациjе ако дође до тог састанка. Тако да и то можемо, jош данас ће звати и можемо и то узети као маску да прихватимо те разговоре, чак да одредимо не знам и своjу делегациjу, али да поразговоримо о томе да ли сутра или неких наредних дана да идемо у потхват за ослобођење од Баниjе, Кордуна до Лике, Далмациjе до Книна, на коjи начин да то проведемо са задаћом да посао углавном завршимо у три, четири, максимум осам дана. Да остану послиjе тога само некакве енклаве коjе би се морале предати.

Ево толико као увод у расправу о свему томе. Молим ваше мишљење. Свак од вас ће бити одговоран онда за оно што се договоримо за проведбу и за међусобну сурадњу, jер без веома усклађене сурадње на свим боjиштима не бисмо могли постићи успjех ослобођења тих подручjа у кратко вриjеме. С тиме да будем до краjа чини ми се jасан да би требало размислити да се значи ове снаге од Грахова усмjере онда према овамо у офанзивним дjеловањима.

Толико као увод. Молим господо, с пуном одговорношћу оно што износите, своjе просудбе и своjе приjедлоге, и онда касниjе да донесемо одлуку о проведби. Адмирал Домазет.

Давор Домазет: Господине Предсjедниче, jа ћу изниjети ситуациjу стратешку на разини противника, а онда бих дао и назнаке могуће операциjе сукладно вашом постављеном сада тезом, jер сам упознат са циjелом операциjом у њеном планирању.

Прво, сматрам да jе садашња ситуациjа, када jе питање неприjатеља у цjелини гледаjући и у Босни и у окупираним диjеловима Хрватске изузетно повољна за нас, за извођење радикалне операциjе за ослобађање окупираних диjелова Бановине, Лике, Кордуна…

Како су себи задали некакав политички циљ, а с тим и воjни да покушаjу вратити Грахово jер знаjу његово стратешко значење њихово главно усмjерење jе сада према Грахову, како снага са простора окупираног поглавито Лике и Далмациjе, тако и из Босне и Херцеговине. Они у тиjеку покушаваjу, наглашавам покушаваjу припремити jедан противудар коjи ће имати за сврху само деблокаду Грахова, што jе за нас изузетно корисно jер ће на таj простор маневром снага за идућих четири, пет дана не могу бити спремни, а просуђуjем да неће моћи ни за осам до десет дана што нам отвара могућност, jер ослобађа позадину и простор иза нас.

Друго, све што jе потенциjале могао довести на подручjе Бановине и Кордуна и Лике то jе довео…

Предсjедник: Чуjте, одакле би они протуудар према….

Давор Домазет: Протуудар jе двоструки, господине Предсjедниче. Са Книна, односно сjевероисточно од Книна, ту су снаге коjе jе диjелом снага пребацио са … (гледаjу по карти.)

…Критично или оно што jе значаjно су два простора. То jе Костаjница и Двор на Уни. Рjешавањем jеднога, поглавито првога, а затим другога, у другом су мостови за извлачење снага, цjелокупни простор се одсjеца у оперативном смислу и та операциjа би практично врло брзо могла завршити…

Треће коjе морамо риjешити то jе недвоjбено топничко ракетни ватрени удар у коjега ће он покушати направити према Загребу. Према томе, у тоj етапи недвоjбено мора бити своструки обухват односно клиjешта на простору Петриње, тако да се уклони. И исти случаj jе са Карловцем… На такав начин операциjа има сасвим реалних снага, jер однос укупни, и са тиме бих завршио, jе слиjедећи. У овим ситуациjама, њихова рецимо та мобилизациjа jе само 17 посто, jучер jе податак. То изричито говори колико jе разстроjство унутар и сада jе прво оптерећење како побjећи, а не како се борити.

Укупне снаге на овом подручjу су слиjедеће 7. корпус уз сва та прегрупирања коjа има, има 7 тисућа људи. 15. корпус Лика не више од 6 тисућа, Кордун са оjачањима 4,5 и Бановина има 5 тисућа.

(Упадица: а 2. краjишки?)

Он jе разбиjен, имам податке па ћу ти их дати.

Према томе, операциjа пружа реалност господине Предсjедниче да се у том времену изведе.

Када jе у питању источна Славониjа односно Барања однос снага jе сасвим другачиjи. Из разлога што jе сада укључивање воjске Југославиjе и приjе шест дана довожење 18. моторизиране бригаде Нови Сад са комплетном техником, драговољци већ коjи су се инфилтрирали, укупне снаге на источном сектору су 16 тисућа воjника, 160 тенкова и 3 топничке мjешовите пуковниjе. Те су снаге већ у борбеном распореду, како оклопне, тако и топничке, и са jасним циљем су постављене. Они ће покушати то урадити, ту никакве двоjбе нема, заузимањем мостобрана на Барањи, и циљ jе избацити jедног хрватског воjника са тог диjела.

Друго, покушат ће и извести сигурно ватрене ударе по градовима. Они циjене и њихови су планови да би можда у евентуалноj позициjи, ако би операциjе дуље траjале, због тога операциjа на западу и мора краће траjати, могли ако получе резултат покушати чак из правца Тење, jер су испразнили jучер све пучанство и главне су им снаге концентриране тамо, са снагама коjе има у Барањи и понтоне коjе доводи из Југославиjе могао би покушати ићи на одсjецање Осиjека…

Предсjедник: Господо, у политичком смислу jош нешто нисам вам рекао. Билт, ви знате тко jе Билт, замиjенио jе Овена, био jе ових дана у Београду и договорио jе са Милошевићем такво рjешење политичке кризе у Босни, на тлу бивше Југославиjе да Милошевић призна Босну и Херцеговину на основу приjедлога Контактне скупине. Према томе 49, 51 Федерациjа, Конфедерациjа и тако. С тиме, да ако то учини, да му се за рок од 9 мjесеци, суспендираjу све санкциjе. То jе значи Милошевић пристао. Иза тога стоjи Русиjа, Француска и Енглеска.

Ми смо са своjе стране подузели све кораке да и Њемачка и Сjедињене Америчке Државе пруже отпор томе, jер то оставља отворен проблем хрватских подручjа и то jе своjеврстан начин притиска на нас.

Али то спомињем зато да своjе операциjе морамо тако замислити, тако провести да не дамо повода Југославиjи, Милошевићу и њиховим приjатељима на западу да прихвате интервенциjе Југославиjе на хрватском тлу.

Мислим да, то jе сада адмирал рекао, ако сачувамо, мислим да чак ми се можемо, међу нама речено, и помирити са губитком Дравског мостобрана, jер ако би они напали са свим снагама таj мостобран Драве у Осиjеку, ми бисмо jако тешко то могли зауставити. Ако би ту започели рат, онда, за запад, започињемо рат и са Југославиjом. А, они се, као што рекох, боjе значи Југославиjа, Русиjа, ислам, свjетски рат итд…

Сада jош нешто, у тоj нашоj операциjи не знам генерале шта jе било са Абдићем. Ми морамо Абдића присилити да стане на нашу страну и да према Великоj Кладуши, значи да тамо наиђемо не на противничке снаге, неголи на Муслимане коjи ће стати на нашу страну. Мислим да у воjним разматрањима то треба имати у виду. Абдић jе био за сурадњу с нама, па jе Изетбеговић био против итд.

Звонимир Червенко: Оно господине Предсjедниче што сам вам рекао, разговор jе био са њим, обављен jе. Он неће са никаквим Муслиманом из Хрватске разговарати и мислим да jе он остао на своjим позициjама као што jесте, барем за сада.

Предсjедник: Добро, остао jе на своjим позициjама, али ако ми пођемо у офанзиву онда му треба рећи, ако ћеш бити на српскоj страни онда ћеш доживjети пораз, а ако останеш неутралан и приђеш на нашу страну онда имаш осигурану будућност. То треба дjеловати и воjнички и политички.

Сада, Удбину, рекао jе адмирал под контролу. То вjероjатно треба гранатирањем уништити. Знате шта jе, стратешки гледано шта jе недостатак овог нашег разматрања плана? Нема изласка да се…. лиjепо jе то да jе рекао сада адмирал – затворити им преостала троjа врата, али им не даш нигдjе излаза. (…да се затвара…)

Да се извуку, да побjегну, него их присиљаваш да се боре до краjа, што нам намеће веће ангажирање и веће губитке. Према томе, молим, даjте да узмемо у разматрање и то, jер они jесу деморализирани, апсолутно, и већ као што су се исељавали из Грахова и Гламоча, кад су се наши присиљавали, тако се већ диjелом исељаваjу из Книна. Према томе, даjте да узмемо, у воjном разматрању, и ту могућност да им негдjе оставимо пут, да се могу диjелом извући. (… ту jе Двор на Уни…) Да, али оваj Двор на Уни jе горе, али ово овдjе…

Давор Домазет: Господине Предсjедниче, овдjе jе пут, и два, зато смо у планирању операциjе имали, на овоме диjелу, оставља се оваj пут, овдjе jе личко, ово гдjе jе Срб, овдjе jе поред Срба. Ту се оставља пут и могу изићи, и други пут, оставља се Двор на Уни, jер ми тек у завршном, тек избиjемо на Костаjници поступно напредуjемо и пуштамо да излазе, нећемо ми затворити то. Тако да има два кључна пута.

Предсjедник: Да, да си олакшамо да што приjе то.

Давор Домазет: О томе смо и размишљали.

Звонимир Червенко: Господине Предсjедниче, само кратко, ово смо ми детаљно расправили и план комплетне операциjе jе онакав какав jест, добар, и извршили смо све припреме да можемо то учинити. Уколико нема политичких опортуности да се донесе одлука да се иде на све, jа предлажем – да се умjесто сутра уjутро крене за jедан или два дана касниjе, и да се барем иде на прву етапу, прву фазу овог нашег комплетног плана.

Предсjедник: Шта то значи, прву етапу?

Давор Домазет: Добро, прва етапа стратешки након операциjе, тако треба… и, слиjедеће. Прву етапу, заузимање Љубова, стављање под надзор Удбине. Напад снага зборног подручjа Сплит и специjалних снага МУП-а, с падина Велебита на Грачац, и стварање увjета у другоj етапи, избиjања на Отрић. Подразумиjева нападно дjеловање на…

Предсjедник: Колико би та прва етапа траjала?

Давор Домазет: То jе два до три дана, два дана, наjмање, не, неће више… (… на то, jедан дан.)

Анте Готовина: Ту имамо само снаге друге боjне, 9 гардиjске, са специjалним построjбама.

Давор Домазет: Да, па и не треба више, не треба више.

Анте Готовина: Да, са специjалним построjбама МУП-а, без икакве jедне потпоре, jачих оклопних снага у продору. Морат ћемо их створити, значи она не би била више од…

Давор Домазет: Даље, у том истом првом диjелу операциjе jе продор снага 1. гардиjске бригаде и осталих снага зборног подручjа, сjеверно и jужно од Плитвичких jезера. Значи, отклањање опасности дjеловања по Загребу.

Звонимир Червенко: Да, Загреб, Карловац и Сисак.

Давор Домазет: Да, и исто тако, од Карловца, и исто тако продор и избиjање у Костаjници. То jе прва етапа операциjе, и она jе нормално та и рjешава све кључне проблеме.

Звонимир Червенко: Господине Предсjедниче, и нема пола Краjине.

Давор Домазет: Она jе пресjечена, Краjина, сви витални обjекти стратешки су под надзором, створени су увjети за другу етапу операциjе, коjа исто толико траjе.

Др. Мирослав Туђман: Да се пререже овдjе доље, или не, с Велебита, овдjе?

Предсjедник: Добро, код тога што ради Готовина с овим снагама, коjе jе имао тамо?

Давор Домазет: Не, он с овим снагама ту не ради ништа, jер он jе све направио што треба, само чека њихов удар.

Предсjедник: Чекаj, чекаj, па боље jе да он ради, неголи да чека протуудар.

Анте Готовина: Ја имам jедан приjедлог, коjи се може уклопити у план начелника Главног стожера, а то jе с оне стране БиХ. Ако ми дозволите, jа бих га и образложио. (Листаjу по карти…) Оваj план се уклапа у план операциjе од начелника Главног стожера Хрватске воjске, а иде из истока према западу, тj. из БиХ, већ с постоjећих положаjа Босанско Грахово, и исто тако шире подручjе Гламоча.

Вриjедност ове операциjе jе повезивање снаге 2. краjишког корпуса, избиjање на Виторог и тиме стварање увjета за избиjање на Јаjце, и рjешавање проблема Јаjца. Друго, с овим правцем, као у првоj фази операциjа би примила… Операциjа, у исто вриjеме, када крећу снаге са запада према истоку, кренуле би снаге 3. боjне 126. пуковниjе 1. Хрватског гардиjског здруга и специjалних построjби МУП-а Хрватске и Херцег-Босне, у правцу црвене земље, и тиме ставља комплетно Книн под контролу. Тиме би увезале и главне снаге 7. книнског корпуса на обрану Книна…

Анте Готовина и Фрањо Туђман

Предсjедник: Господо, у начелу прихваћам овакво размишљање. Код тога ми jедино jош нешто фали, а то jе да у оваквоj ситуациjи кад ће бити, ако ми пређемо у опће офанзивно дjеловање на читавом подручjу, да ће у Книну завладати jош већа паника него што сада влада. Према томе, треба предвидjети и неке снаге, коjе ће изравно дjеловати према Книну, а особито, господо, присjетите се – колико jе хрватских мjеста и градова разорено, у Книну jош ниjе данас тако…

Према томе, морати ћемо риjешити с УНЦРОМ и тиме, и то, итд. Али, jако би било добро, према томе, оправдање за овакву акциjу jе њихов протуудар од стране Книна, итд, па према томе, и имамо излику да ударимо, ако можемо с топништвом, као можете по… да се деморализациjа до краjа… не само ово…

Анте Готовина: Господине Предсjедниче, у овом тренутку ми комплетно с нашом техником контролирамо Книн. Ниjе уопће то, ако jе заповjед за удар на Книн, ми га за неколико сати рушимо, комплетно. С оклопним снагама, средњим, већим дометом ракетни сустав. Ми смо на 20 км зрачне линиjе овдjе од превоjа… 20 км од центра Книна. Снаге коjе иду на Книн с 400 добрих пjешака из 3. боjне 126. пуковниjе, коjи су сви из овог краjа, и познаjу одлично таj краj, а имаjу разлога да се боре ту, и овог тренутка их jе тешко држати на узди.

Први хрватски гардиjски здруг, коjи има 300 пjешака, коjи се овог тренутка у овом простору и доказао, и у сваком случаjу, на те пjешаке, можемо на то рачунати. Специjалне построjбе МУП-а Хрватске и Херцег-Босне, коjи имаjу 350 одличних пjешака, коjи су се показали у овоме, и у операциjи, као изванредни. Значи, да ми имамо негдjе око тисућу добрих пjешака, увjежбаних за десантирање, значи за брзо пребацивање на овом тешком терену, ми лако можемо овладати Книном, без икаквог проблема.

Предсjедник: Даjте да мало видимо прво реагирање на оваj моj одговор, и на садашњу ситуациjу у свиjету. Дакле, већ сам вам рекао, главни таjник НАТО-а, упознао га jе моj амбасадор, и заузет ће се за разумиjевање наших. ХФП – одговор на реагирање на моj одговор, синоћњи. Писмо с врло тврдим тоном Хрватски предсjедник jе категорички одбио, хрватске власти се боjе могућег српског напада на источну Славониjу. Ако краjишки Срби не примиjене 6 точака споразума, присуствоват ћемо разбуктавању у региjи, коjе би могло довести до проширења рата. Уколико се споразум поштуjе, можда неће бити ескалациjе рата тиjеком слиjедећих 2-3 дана.

Изjавио jе Рицхард Холброоке. И, Рицхард Холброоке jе у Стеjт Департменту, америчком, задужен за то. ХП. (…) Већ приjе хрватског одбиjања западних снага босанских Срба, генерал Ратко Младић jе рекао – да договор неће миjењати његове планове да поновно освоjи сва подручjа изгубљена у корист Хрвата тиjеком задњих неколико дана. Зашто jе Караџић дао наредбу начелнику Миловановићу, а не Младићу?

Звонимир Червенко: Зато што jе jачи од Младића.

Давор Домазет: Дакле, сукоби између Караџића и Младића, и Младић jе под утjецаjем Милошевића, а Миловановић jе изравно под Караџићем, то jе раскол између њих.

Предсjедник: Да ли се Младић jавио?

Давор Домазет: Младић се налази тренутно у Мркоњићграду, а заповиjедно мjесто Миловановића jе у Дрвару.

Анте Готовина: То су вам двиjе струjе, jедна Пале, jедна Бања Лука. (…)

Звонимир Червенко: Миловановић jе већи стручњак од Младића, то jе без сваке сумње.

Предсjедник: Сада, слушаjте, не знам, у ту процjену се не бих сада, али Младића сте разумjели, не може се порећи да jе…

Анте Готовина: Бољи jе воjсковођа.

Предсjедник: Да, бољи jе воjсковођа, да и дрзовит jе, и он користи. Слушаjте, он, као и Караџић и Милошевић користи до сада то неjединство Еуропе, Француске, Енглеске, Њемачке и Америке, и према томе, они су искористили то до максимума. Друга ствар jе што они сада немаjу снага. Слушаjте, када они нису успjели послиjе нашег „Бљеска“ у западноj Славониjи да нам освоjе Орашки џеп, онда jе то наjбољи знак, а то им jе требало као лиjек, да би допустили некакву обjеду, и да би створили ту границу на Сави.

Тако да jе то знак поприличне њихове беспомоћности. Треба имати смjелости, у jедноj опћоj деморализациjи, и слушаjте, колико имате искуства, имам га jа из рата, колико ви имате искуства – у jедноj опћоj деморализациjи гдjе се они више не могу поуздати да ће добити помоћ. Ту треба имати смjелости, итд…

Анте Готовина: Да, од тог ратног плана, коjи jе већ одобрен, то jе све предвиђено, значи, оне снаге, коjе су у обрани, одређене… повољна ситуациjа, крећу у…

Давор Домазет: … као снаге за гоњење, дани су им точно правци, врло мале снаге, гдjе улазе у дубину.

Предсjедник: Да ли има нетко од вас неких нових приjедлога или мишљења, када можемо поћи у jедну такву операциjу, свеукупну операциjу.

Анте Готовина: Већ сада има велико исељавање цивила из Книна, коjи одлазе за Бања Луку и Београд. Значи да ми, ако настављамо оваj притисак вjероjатно за неко вриjеме, неће бити толико цивила, него оних, коjи мораjу остати, коjи немаjу могућности отићи.

Предсjедник: Да ли jе могућ удар на Книн, да не покажемо логор, кога УНЦРО тамо, УНПРОФОР…

Анте Готовина: Ми можемо jако прецизно, овог тренутка, дjеловати по Книну, без да циљамо у воjарну, у коjоj се налази смjештен УНЦРО. (Имамо све снимке, и точно се зна то…)

Давор Домазет

Давор Домазет: у тоj jужноj воjарни, а његове снаге су сjеверно. Према томе, може се врло прецизно гађати, а да се никако не дође под дjеловање, у…. мало jужниjе од Книна, то су прецизно…

Анте Готовина: Овога тренутка ни jедно наше оружjе не дjелуjе без навођења, значи, непосредно се наводи.

Предсjедник: То значи… да нам ниjе главна задаћа спаjање према Бихаћу, него… и то ипак захтиjева помjерање досадашњих планова. Колико вам треба и за довршење плана и за евентуално прегрупирање снага. Да ли ће то захтиjевати прегрупирање снага?

Звонимир Червенко: Два дана. не више.

Предсjедник: Генерал Црњац, што?

Миљенко Црњац: Господине Предсjедниче, jа исто сматрам да би нам било потребно 2-3 дана да би извршили прегрупирање снага, jер ово jе сада нови моменат, генерал Готовина планира 7. и 4… значи, треба довести снаге, дубље. Друга ствар, не знамо, jа до сада нисам знао гдjе ће 5. корпус дjеловати. Ако ће дjеловати према генералу Готовини, онда се одмах миjења ситуациjа и према мени и према Норцу. Иначе, 5. корпус jе у оном нашем планирању, било да би он дjеловао према Слуњу, и према стожерном бригадиру Норцу. Сада би 5. корпус наjвjероjатниjе требао ићи с њима, и договорити да дjелуjе према Кулен Вакуфу, односно да дjелуjе доље…

Предсjедник: Колико има Дудаковић, 5. корпус?

Анте Готовина: Има 15.000 (Има?) Да, да, има, али има он jош 10, ал их нема с чиме наоружати, и то jе проблем. Да али 15.000 има.

Предсjедник: Добро, може макар фингирати дjеловање и према западу и према jугу.

Звонимир Червенко: Било би наjбоље да иде према jугу.

Давор Домазет: Не, не, његов jе Кулен Вакуф, и нека иде с босанске стране границе.

Предсjедник: Знам, али то не значи, ако иде на Кулен Вакуф, с бригадом…. с некаквом сатниjом не може тамо. (Он ће везати те ствари.)… Схватите господо, да jе ситуациjа у њиховим редовима таква, па они су напустили Гламоч, Анте, колико, два дана приjе него што смо ми ушли, и само Грахово, а каква ће ту ситуациjа бити након тих побjеда Хрватске и jош су глупи па говоре како Хрватску воjску воде амерички генерали и НАТО-ови авиони. То jе jедна опћа психоза деморализациjе. Само ми не смиjемо допустити грешку да нам негдjе, разумиjете, нанесу неке непотребне губитке.

Избjеглице из Краjине

Др. Мирослав Туђман: Ово jе реално за очекивати кад се ово очисти, па када се извуку снаге онда се они могу припремити након десет дана. За то вриjеме ми ћемо ово све очистити.
Предсjедник: Треба нам умjесто уторка четвртак…

(Гласови: У четвртак уjутро)

Али дотле би требало, молим вас лиjепо, да нам даjу повода, да провоцираjу.

Звонимир Червенко: Једино да Маркача задужимо за то.

Младен Маркач: … и оптужимо их да су нас напали диверзантски да имаjу намjеру ићи према Масленици, да имаjу намjеру ићи преко Велебита на прометницу од Карлобага према Стариграду, желе то пресjећи и зато смо морали интервенирати.

Давор Домазет: Мислим да би било наjбоље – на сљедећи начин: да зракопловну Удбину – они користе, направимо jедну експлозиjу да су зракопловством ударили и тако маскирамо све наше правце, а нама се отвара…

Предсjедник: И овдjе да врше протунапад на Грахово, наши су одбацили и иду наприjед. Треба исто тако горе на сjеверу у односу на Костаjницу…

Владимир Загорец: Ми би њима предсjедниче, морали отворити џеп, али они кад почну бjежати они ће морати негдjе бjежати, према Книну неће, према Костаjници, морамо отворити негдjе џеп гдjе ће они побjећи – Двор на Уни.

Анте Готовина: Био им jе патриjарх, одржао jе молитву, литургиjу Двор на Уни и ишао jе у Книн – промиjенио jе – требао jе ићи на Бановину, али jе промиjенио, отишао jе у Книн.

Предсjедник: Је ли истина да jе Аркан с њиме?

Анте Готовина: Да, они га чуваjу господине предсjедниче.

Звонимир Червенко: Ја бих молио предсjедника да прецизирамо ако они почну гранатирати Осиjек, да ли тамо што учинити господине предсjедниче?

Предсjедник: Поновно понављам, не смиjемо се дати испровоцирати да ми дамо повода Југославиjи да ступи у рат, разумиjете?

Владимир Загорец: То би био повод да ми доље кренемо.

Предсjедник: Ми нисмо кадри, било би глупо да идемо истовремено на источну Славониjу и на Барању, ту бисмо изгубили подршку оних приjатеља коjи нас подржаваjу суздржано. Ако туку Осиjек, они ће се искомпромитирати политички пред свиjетом, а што бисмо ми могли тући, неко село?

Звонимир Червенко: Немамо адекватног циља.

Анте Готовина: Једино Бели Манастир, ништа више. Ни приближно друго.

Предсjедник: То jедино ако можемо ударити по некоj атериjи, не ништа друго. Господо, знате та одлука да идемо има и своjе политичке и господарске финанциjске и друге стране.

Звонимир Червенко: Још jедну ствар господине предсjедниче, ако дозволите, jа бих волио да господин Загорец овдjе jасно каже да ли он у стању логистички подржати нас са свим средствима коjе ми тражимо. Ја знам колико чега имамо, али то jе jако битно.

Владимир Загорец: Логистички ми можемо подржати jедан дио – попис имаш – међутим, утрошак стрељива коjи jе био на Гламочу и Босанском Грахову jе релативно велик. Мене сада само занима и jа молим све заповjеднике да се обрати пажња на утрошено стрељиво у овим операциjама. Ми у причуви имамо за неких 5 дана, међутим, треба обратити пажњу на топништво, рецимо користи се 100 мм за тенкове, Т-55, пуно више него 130 или 122 за топове.

Анте Готовина: Да, ова jе операциjа била наjвише изражена тенковска борба.

Владимир Загорец: Да, ту се тенк можда користио више као топ, jер овог стрељива топничког има.

Анте Готовина: Јер то jе тако брдовито земљиште, да топови 130 и 122, ракетним суставом долази мање до изражаjа jер нису то висоравни него више тенковска борба, значи брз продор.

Владимир Загорец: За пар дана jе 3,4 тисуће граната, 100 мм испуцано.

Предсjедник: Господо, jа сам пред свима вама, а посебно пред неким ту генералима говорио да у читавом том свом рату заиста трошимо стрељива као да смо Руси или Американци. Према томе, ту се више служити са мањим jединицама, диверзантским дjеловањем и са изненадношћу, ударом мањих снага, пjешачких, па и овим хеликоптерским, односно вртолетним, десантима тамо гдjе се не очекуjе, али се може постићи далеко већи учинак неголи – jасно jе, а кад бисмо имали довољно онда би и jа био за то да наjприjе све уништимо са гранатирањем, па да онда кренемо…

Анте Готовина: Ја сам вам задњи пута рекао дуг jе 70 милиjуна долара био задњи пута, сада jе већ мало већи. Ниjе проблем, али барем нешто да дамо.

Предсjедник: Јасан jе проблем.

(Упадица: Других проблема неће бити)

Још мало у смислу промиџбе. Даjте ова два дана – мислим да би требало ићи овако – афирмирати нашу побjеду, мислим да у промиџбеном смислу нисмо довољно добро искористили, чуо сам, значи, говорило се о 200, 250 мртвих, то jе поновио и оваj Шорић, а Анте Готовина ми каже да су имали 317, према томе, даjте ради подизања морала у редовима Книна, jавите и обjавите то, 300, 350, покажите та три тенка коjа сте заробили и коjа су у упораби.

Давор Домазет: Сама граховачка бригада признаjе 400 ван строjа, сада што мртвих и што рањених…

(Упадица: И топнички дивизион заробљених)

Предсjедник: То треба казати.

Давор Домазет: Ми смо екипирали трећу бригаду ХВО са топништвом коjе jе заробљено.

Предсjедник: То даjте ради побољшања климе у нашим редовима, а разумиjе се и њиховим, и у свjет. Гледаjте, таj свиjет, чак и наши приjатељи, они су све то – наших акциjа, робовали некоj идеjи да су Срби толико надмоћни да смо ми беспомоћни и од Масленице па надаље, отказа УНПРОФОР-а, стално су ме упозоравали доживjети ћете пораз итд. Сада смо их мало увjерили, али даjте те податке – тенкове, те топничке батериjе, губици, значи, од данас, сутра, прекосутра стално то понављати на телевизиjи, на радиjу и ово да они нападаjу, да покушаваjу то нападима, да jе ово само маневар њихово извлачење, да нису напустили подручjа коjа су освоjили у Бихаћу итд.

Др. Мирослав Туђман: Да ли овдjе да се на радиjу преноси порука коjи су им путеви отворени за извлачење?

Предсjедник: Да, то би требало рећи – не да су им отворени, неголи да jе опажено да се цивили извлаче тим и тим путевима.

Др. Мирослав Туђман: Да ли то можемо негдjе на почетку акциjе рећи. Да ли можемо обjавити да им се да до знања да се ту извлаче цивилима?

Предсjедник: Да, рећи да полазе са цивилним аутомобилима, колима итд.

Др. Мирослав Туђман: Али ћеш затворити неке путове, па да им кажеш у ком смjеру да иде да имамо што мање послова.

Предсjедник: Гдjе jе таj приjелаз?

(Др. М. Туђман: Код Срба.)

Др. Мирослав Туђман: Ево, овдjе на ауто-карти jе jош лакше види. То jе Кулен Вакуф, Срб, добро сам рекао.

Предсjедник: Има даље пут?

Анте Готовина: Има, изиђе на Босански Петровац, према Дрвару, овдjе видите.

Др. Мирослав Туђман: Треба рећи да ниjе могуће проћи са тенковима и топовима.

Предсjедник: Што jе са тим њиховим покретним с коjима могу евентуално – рампама…

(Упадица: Мислите на протузрачне…)

Предсjедник: Земља-земља.

Анте Готовина: Они не могу, имаjу уређен положаj у Маjи (?) и нормално са Арканом могу са простора – знамо те позициjе, тако да ћемо то топништвом покушати неутрализирати а ако осjетимо у електроничком извиђању да се они налазе у покрету, онда ћемо зракопловством ићи изравно на њих.

Предсjедник: То мислим, да не заборавите.

Анте Готовина: Не, то смо планирали.

Предсjедник: У читавоj овоj операциjи, слушаjте, гдjе морамо ићи на прекидање веза између њих и заузимање кључних положаjа jако би радо видио неки вртолетни десант на некакве такве точке коjе су важне, а гдjе немаjу велике снаге. Нисам чуо ни jедан, имате ли?

Анте Готовина: Имамо по плану, jер ако гледате ову карту овдjе, ви не можете пробиjати него тек други дан оклоп, значи послиjе 24 прва сата не можете, ту инжињериjа ради, али убацивање група са хеликоптерским десантом, са приземљењем ми заузимамо ове главне врхове и ту им омогућавамо продор инжењериjе и иза инжењериjе протуоклопне снаге…

Предсjедник: Можда се спустиш на книнску тврђаву да заштитиш УНЦРО тамо.

Др. Мирослав Туђман: Нема толико хеликоптера.

Предсjедник: Што више смjелости разумиjете, то више успjеха.

Др. Мирослав Туђман: Онда може 20 људи стати у хеликоптер.

Анте Готовина: Имамо Херкулеса у Шепуринама.

Др. Мирослав Туђман: Ја да ти додам Цесну као водича.

Предсjедник: Даjте jасно ових два дана прегрупираjте али и одморите воjску дан приjе тога.

Гоjко Шушак: Господине предсjедниче, ми смо сагледали што би ми направили, а сада остаjе оно што ако?

Прво, што ако они бомбардираjу Осиjек и Винковце, а почињу избjеглице кретати према Загребу. Значи треба стожер Владе постоjати коjи ће таj прихват организирати. То морамо унаприjед видjети.

Предсjедник: Сазови са предсjедником Владе значи jедан ужи стожер са то. Са воjног гледишта задаћа само удар по њиховим битницима.

Гоjко Шушак: То знамо, али говорим ако они почну гранатирање, ми ћемо имати и до сто тисућа можда избjеглица. Паника се може створити, они га могу тако гранатирати да стампедо настане преко ноћи. Сада, како се ту поставити, ту морамо бити ми организирани да не изазовемо ми панику овдjе, онда су они направили протуефекат. То jе jедно.

Предсjедник: И зауставити их на подручjу Ђаковића, не допустити да иду даље.

Гоjко Шушак: Друго, ми морамо дати заповjедницима jасно на терену господине предсjедниче што ако УНЦРО почне дjеловати, то ниjе искључено. Ја сам синоћ, Канађани, онако како се понашаjу то би могли учинити. Бит ће таквих ствари. Ми морамо дати чисте напутке њима. То jе jедно.

Друго, jа сам мислио предсjедниче, то jе jедан стожер. Други стожер jе однос са УНЦРОМ нетко тко jе стална контакт особа, а у вези jе с нама и да с њима то рjешава, да добиjемо напутке, jер ће се ствари одвиjати пребрзо да би се онда могли тражити около и сазивати. То jе други проблем коjи се мени поjављуjе.

И треће, господине предсjедниче, jа нисам сигуран, Анте ти си рекао да ова акциjа иде у реду, с тиме да добиjу двиjе бригаде од Армиjе БиХ да крену према горе. Анте Готовина: Било би добро када би… Гоjко Шушак: То jе нереално за очекивати, када би имали, нећеш их добити за два дана, могао бих их добити за два тjедна и то што би добио. То jе jедно.

Друго, њихово возило према Кулен Вакуфу, ниjе реално да ће они то направити, jер би онда Абдић користио прилику и он може мало ослободити толико да провоцира, али ништа друго да направи.

Предсjедник: Абдићу треба прениjети моjу поруку, не да само остане неутралан, него ли да сурађуjе са хрватским снагама.

Гоjко Шушак: Али не заповиjеда Абдић jединицама, него Срби предсjедниче. И онда док Абдић те проблеме риjеши…

Предсjедник: Нека се Абдић значи тих Срба рjешава.

Гоjко Шушак: …Ја мислим да би то психолошки имало ефекат на њих да ми, након првог дана операциjе по Бенковцу, Обровцу рискирамо бацити летке с нечим што би могло и настрадати, али да знадемо онда унаприjед да jе то нешто што смо рискирали, али их позвати у ваше име, какав год летак направити, након првог дана операциjе, у њему казати путове коjима се могу извлачити, направити тако да изазове оваква помутња каква jе jош дупло већа. Али онда треба рискирати, и наћи људе, а jа вjеруjем да их има коjи ће рискирати то направити.

Предсjедник: Један летак овако, значи опће расуло, побjеда Хрватске воjске уз подршку свиjета итд. Срби ви се већ повлачите преко итд., а ми вас позивамо да се не требате повлачити, ми вам jамчимо… Значи, на таj начин им дати пут, а jамчити тобоже грађанска права итд.

Др. Мирослав Туђман: Ако могу рећи, ово се показуjе ипак да они слушаjу више радио и телевизиjу него летке. Боље jе ићи преко радиjа и телевизиjе…

Предсjедник: Преко радиjа и телевизиjе, али и с летком.

Гоjко Шушак: Ићи с летком, али га бацити међу њих. Сам његов осjећаj да си ти успио, бити над њиме, бацити му га, то jе нешто изазвало.

Предсjедник: Слажем се, то исто тако доказуjе нашу снагу. Добро, ићи ћемо с тиме.

… Што се мене тиче, да ли jе сигурниjе координирати, управљати из Бриjуна или из Загреба.

Гоjко Шушак: Психолошки би било jако лоше да координирате одавде предсjедниче због пука. То би била позициjа, многи би то искористили на jедан начин, знаш воjска, гине, а ви… у том контексту jе тако.

С друге стране опет, знаjући вашу неопрезност, можда jе боље стаjати овдjе него у Загребу. То можемо договорити, али из Загреба да координирате акциjом. Мислим да jе то боље.

Предсjедник: Апсолутно политички то jе боље.

Гоjко Шушак: То jе jедно, друго бит ће и амбасадора предсjедниче, Гаилбраитх и сви коjи ће бити тамо…

Предсjедник: Они ће дигнути реп.

Гоjко Шушак: Они су своjе обавили, они ће остати. Када то све узмемо у обзир господине предсjедниче моjа просудба jе да приjе петка ми не можемо кренути. Предсjедниче, jа исто предлажем колико jе код Маркач способан њих наговорити на провокациjе, њега они по Велебиту могу негдjе гађати, то нам неће бити неко покриће. Норац скупа с њиме би требао испровоцирати да можда и по Госпићу или нечему лупну двиjе гранате. Мислим, треба по насељеном мjесту, тамо гдjе jе Маркач то jе под Велебитом, могу лупати циjели дан…

Норац: … извршити са минобацачем или тиjеком ноћи или тиjеком дана таj простор, палити неколико проjектила.

Гоjко Шушак: И задње господине предсjедниче, ако би био Шаринић, коjи већ jе у контакту са овим главним заповjедником ту, они би ипак на своjоj разини сваки требали успоставити неки контакт да кажу овима колико времена треба унаприjед да то даjу.

Гоjко Шушак

Младен Маркач: … нису на вриjеме они хтjели дати, оваj пута би им требало дати само сат времена, само да се сакриjу.

Гоjко Шушак: Јер, тамо смо имали разумиjевања, тамо jе био Аргентинац, jа сам му дао два, а он jе реагирао за jедан. Тако бих jа и овдjе предсjедниче да дадемо, да Хрвоjе да или тко већ овоме главноме два, а они даjу jедан.

Предсjедник: Онда ћемо господо овако, у четвртак ћу jа доћи у Загреб, рећи ћу и Шаринићу, бит ћемо у Загребу, преговори ће се водити у Женеви у четвртак, а ви дотле све припремите.

Односно ноћас само можете jавити, а онда сутра или прекосутра…

(Упадица: Провокациjе сутра и прекосутра)

Да.

Гоjко Шушак: И за петак, jа мислим да би Готовина тога требао бити наjсвjесниjи, да и Гардиjски здруг и сви они коjи требаjу ићи, сви су они на одмору већ.

Предсjедник: Што да ли?

Гоjко Шушак: Пуштати их кући, мислим да не. Можемо их два дана смjестити да се одморе, то ниjе проблем.

Миљенко Црњац: Ја имам приjедлог за други дан предсjедниче, не знамо када ће бити акциjа, али да заповjедници Зборног подручjа дођу у Главни стожер да договоримо акциjу по времену и у простору. То би морали договорити и да ми то знадемо.

Предсjедник: Чекаjте, данас jе понедjељак, а ви се нађите у сриjеду.

Младен Маркач: То ћемо ми организирати.

Предсjедник: Али у сриjеду, то се можете сада одмах договорити, у сриjеду у Главном стожеру и у колико сати.

Гоjко Шушак: Имаjу везе, не мораjу се сада договорити.

Предсjедник: Боље jе сада то договорити, него по везама.

Звонимир Червенко: Господине предсjедниче, ми имамо оперативни тим коjи зна што ради. Према томе, Црњац, ми бисмо вас позвали и без да сте ово сада рекли.

Предсjедник: Знам, али jе добро да се нађете поновно заjедно ради особног усклађивања. Кинкел обећава да ће нас Њемачка подржавати, али да их обавиjестимо унаприjед о томе. Бит ће проблем главни са тим УНЦРО-вцима, са jапанским бубама. Њихов jе приjедлог, Акаши jе расправљао с њима пет сати, да би онда поднио приjедлоге да ће они УНЦРО стати према Бихаћу да нас сприjечи и да ће ставити проматраче на Динару.

Гоjко Шушак: Али они се увреде предсjедниче, он говори на границе Бихаћа и српске краjине, нема Хрватске у споразуму. Ја у Женеву ишао не бих.

Предсjедник: Чекаj, идем у Женеву зато да прикриjем ово, а не да тамо разговарам. Нећу послати министра, него ћу послати помоћника министра унутарњих послова. То jе у четвртак. Према томе, да прикриjем ово што спремамо за дан послиjе. Тако да ми сузбиjемо било какав аргумент у том и таквом свиjету да ми нисмо жељели разговарати, него смо жељели само оно што…

Значи, подузет ће Руси у Уjедињеним народима све могуће да се утjече на Загреб да се Загреб суздржи. Да хрватска офензива, приjе свега да хрватски Срби одустану од офензиве на Бихаћ. Руси су исто против акциjе босанских Срба, да би то комплицирало и водило не само дипломатском него и…

Значи, ви се састаjете у сриjеду, када, у колико сати?

Звонимир Червенко: То ћемо разриjешити.

Предсjедник: Када ћете, договорите се сада.

Звонимир Червенко: Господине предсjедниче видимо коjе проблеме имамо, jа њих лако о томе обавиjестим господине предсjедниче. Ми се састаjемо готово сваки дан. Предсjедник: Друга jе ствар ви у Стожеру, али са заповjедницима да се састанете.

Звонимир Червенко: Добро, значи у сриjеду у 16.00 сати.

Предсjедник: Значи у духу овога што смо сада разговарали, начелно усугласити се на томе. Кажем да jе боље да се сада договорите.

(Упадица: Сриjеда, 10 сати уjутро).

Свак ви за себе направите програме, у Стожеру цjеловите уjедначити, и онда, не само по данима, него по сатима усугласите како ће ствари ићи. Пола сата ћете остати на ручку и онда можете отићи.

(Завршено у 12.40 сати)

Звонимир Червенко: Ја бих молио предсjедника да прецизирамо ако они почну гранатирати Осиjек, да ли тамо што учинити господине предсjедниче?

Предсjедник: Поновно понављам, не смиjемо се дати испровоцирати да ми дамо повода Југославиjи да ступи у рат, разумиjете?
(Политика-НИН-НСПМ-Србин инфо)

Извор: НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО

 

Везане виjести:

ДРЖАВНИ ВРХ ЗНАО ЗА ЗЛОЧИНЕ – Jadovno 1941.

Покар: Пресуда Готовини противна осећаjу за  – Jadovno 1941.

ШЕСНАЕСТ ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ  – Jadovno 1941.

Миладин Суботић: Траjање некажњене срамоте – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: