Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Treća sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Datum objave: petak, 7 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu održao je sednicu, 6. oktobra, sa jednom tačkom dnevnog reda – Zaštita kulture sećanja na srpske žrtve genocida i žrtve Holokausta.

6. oktobar 2016. Treća sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu
6. oktobar 2016. Treća sednica
Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Sednicu je otvorio predsednik Odbora mr Ivan Kostić koji je istakao da ta sednica predstavlja istorijski dan za Dom Narodne skupštine, jer će se govoriti o stradanjima Srba koji su tokom 20. veka bili predmet sistematskog uništavanja.

„Zadatak svih nadležnih institucija mora biti da u spoljnoj i unutrašnjoj politici promoviše strategiju prevencije genocida, kroz obrazovanje, medije i kulturne projekte, kao i kroz zakonske inicijative koje treba da budu pokrenute u Narodnoj skupštini“, naglasio je Kostić.

Prisutne je pozdravio potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić rekavši da je neophodno da svi daju svoj doprinos u sprečavanju prekrajanja istorijskih činjenica o žrtvama Drugog svetskog rata, jer bi to, kako je istakao, predstavljalo novi zločin. Arsić je pozdravio inicijativu da se zaštiti kultura sećanja na žrtve genocida i Holokausta.

U ime Vlade Republike Srbije skupu se obratio Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade za regionalnu saradnju i odnose s verskim zajednicama. On je naglasio da Vlada aktivno učestvuje u zaštiti kulture sećanja na žrtve Holokausta i najavio otvaranje državnog memorijalnog kompleksa, koji bi bio mesto na kome bi, prilikom poseta našoj zemlji, strani državnici polagali vence i odavali poštu svim žrtvama palim za slobodu otadžbine. On je tako istakao važnost usvajanja Predloga deklaracije o počinjenim zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

„Zadatak svih nadležnih institucija mora biti da u spoljnoj i unutrašnjoj politici promoviše strategiju prevencije genocida, kroz obrazovanje, medije i kulturne projekte, kao i kroz zakonske inicijative koje treba da budu pokrenute u Narodnoj skupštini“, naglasio je Ivan Kostić.

Zamenik predsednika Odbora Miodrag Linta podržao je inicijativu Vlade za otvaranje državnog memorijalnog kompleksa i istakao neophodnost popisa žrtava ratova tokom 20. veka.

U uvodnom obraćanju generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nedeljko Tenjović rekao je da je predsednik Tomislav Nikolić svojom posetom Papi Franji u Vatikanu sprečio kanonizaciju Alojza Stepinca i da svi koji se bore protiv zaborava žrtvi genocida i Holokausta imaju punu podršku predsednika. Prisutnima su se obratili i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i prof. dr Gidiona Grajfa, glavni istoričar Instituta za Holokaust Šem Olam iz Izraela, a u nastavku sednice prikazan je film „Istina o Jasenovcu“.

06.10.2016. -Treća sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. FOTO: Trifko Ćorović
06.10.2016. -Treća sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. FOTO: Trifko Ćorović

Predsednik Odbora najavio je da će na jednoj od narednih sednica biti razmotrena pitanja koja se odnose na :

– deklaraciju o počinjenim zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima,
– uvođenju dana sećanja na stradanje Srba,
– uvođenje simbola koji će podsećati na stradanje Srba,
– uspostavljanje memorijalnog centra.

FOTO: Trifko Ćorović
FOTO: Trifko Ćorović
FOTO: Trifko Ćorović
FOTO: Trifko Ćorović
FOTO: Trifko Ćorović
FOTO: Trifko Ćorović

 

 

 

 

 

 

Sednici su pored mnogobrojnih visokih zvanica, predstavnika verske i akademske zajednice, diplomatskog kora i nevladinog sektora, prisustvovali i Milenko Jahura predsjednik SND Prebilovci i Dušan J. Bastašić predsjednik udruženja Jadovno 1941.

Diskusiju Dušana J. Bastašića možete pogledati na snimku od 2:54:25.

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top