fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Trag: Heroj sa Povlena

Imao je svega 19 godina i odbio je da posluša samo jedno naređenje – ono koje se odnosilo na predaju. U smrt, ali i večnost, otišao je sa svojim nadređenim, majorom Milanom Tepićem.
Autorka emisije Tatjana Manojlović sa Mirkovićevom majkom

Vojnik Stojadin Cole Mirković, junak je sa padina Povlena kojim se ponosi ceo valjevski kraj, ali o kome šira javnost, nažalost, malo zna.

Major Milan Tepić je 29. septembra 1991. godine, kako bi sprečio predaju skladišta municije pripadnicima hrvatskog Zbora nacionalne garde, minirao objekat u Bedeniku kod Bjelovara, u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava.

Pored Tepića, poginuo je i vojnik na odsluženju redovnog vojnog roka, Stojadin Mirković koji, uprkos majorovoj naredbi, nije hteo da se preda.

Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, a posle predaje streljali su komandira straže na tom objektu Ranka Stevanovića.

Iz porodičnog albuma Iz porodičnog albuma

Tepić je 19. novembra 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratnim dešavanjima devedesetih, a Mirković je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, na padinama Povlena, rođen je početkom 1972. godine Stojadin Mirković. Tu i dalje živi njegova majka.

Na padinama Povlena Na padinama Povlena

Nepunih trideset godina je, možda, sa aspekta istorijske nauke, kratak vremenski period. U srcu majke koja je izgubila sina – svaki dan bez njega je godina, tuga kao čitav svemir.

Ekipa serijala Trag razgovarala je sa Stojadinovom majkom, njegovim drugovima, porodičnim prijateljima, predstavnicima lokalne samouprave iz Valjeva, istoričarima, posetili smo školu koju je pohađao i koja čuva uspomenu na povlenskog heroja.

Sećanja meštana na heroja Stojadina Mirkovića Sećanja meštana na heroja Stojadina Mirkovića

Autorka emisije: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Hadži Vladan Mijailović
Montažer: Goran Radivojević

Izvor: RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Mjesto dogadjanja u mome gradu , vrijeme rata i film Heroj sa Povlena je kao opomena da se nikad ne ponovi , vjerujem da postoji nada za neke bolje dane , bolja vremena . Rat je u ovom ratu da tako napisem , nametnut , planiran , financiran i kao takav reziran ima i;svoje ime;Gencerov rat .
    Na nama ostaje da pamtimo pricamo i pisemo , kako je bilo da bi ostao trag vremena u kojem smo zivjeli kao i istina kako je stvarno bilo . Nadam se da je film o majoru Milanu Tepicu takodjer deo istine iz Bjelovara , iz prica u mome gradu imalo bi se napisati i vise . Ostaje nam da poslije svih prica i filmova pisemo i pricamo za neka bolja vremena za neke bolje ljude i naravno i dalje palimo svece , oni svojima a mi svojima . Vas S.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: