fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрватски хелсиншки одбор: Милановић подржава великосрпску тезу о узроцима рата

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/ivan-zvonimir-cicak.jpg

Још jедном jе потврђено да jе Керум говорио истину када jе рекао да цела Хрватска мисли да су Срби наjвећи проблем.

Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО), на чиjем jе челу Иван Звонимир Чичак, оптужио jе хрватског премиjера Зорана Милановића за „подршку великосрпским тезама“ о узроцима рата на простору бивше СФРЈ.

ХХО у изjави сматра да Милановићеве речи представљаjу ревизиjу досад општеприхваћених погледа на узроке распада Југославиjе, према коjима jе рат изазвала „великосрпска агресиjа“.

ХХО подсећа да jе посланик ХДЗ, Иво Давор Штир, питао Милановића зашто jе на недавном састанку с европским социjалистима у Риjеци говорио о кризи у Европи и тада рекао да су аутономиjе у бившоj држави довеле до хаоса, jер jе свако вукао на своjу страну и да jе зато дошло до рата.

Штир jе желео знати да ли „та Милановићева изjава представља неки нови смер хрватске и европске политике, jер ниjе рекао ни речи о великосрпскоj агресиjи као узроку рата, него се узроци траже у аутономиjама унутар бивше државе“.

ХХО у изjави сматра да те Милановићеве речи представљаjу ревизиjу досад општеприхваћених погледа на узроке распада Југославиjе.

„Тврдити да су стварни узроци рата аутономиjе република што су постигнуте Уставом из 1974. године, оним Уставом коjи jе био подлог за међународно признање Хрватске од стране Бадентерове комисиjе и међународне заjеднице, заправо jе пристаjање уз великосрпске тезе артикулисане у меморандуму САНУ, што су спроведене Милошевићевом крвавом политиком. Ако jе то заиста политичка платформа Милановићеве владе, онда jе то негациjа свих постигнућа на подручjу људских права и слобода у Хрватскоj у задњих 20 година.“ – сматраjу у ХХО.

 

 

 

Извор: СРБЕЛ.НЕТ

 

Везане виjести:

„Срби извор свих проблема Хрватске“

Србиjо, немоj да ћутиш

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: