fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatski helsinški odbor: Milanović podržava velikosrpsku tezu o uzrocima rata

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/ivan-zvonimir-cicak.jpg

Još jednom je potvrđeno da je Kerum govorio istinu kada je rekao da cela Hrvatska misli da su Srbi najveći problem.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), na čijem je čelu Ivan Zvonimir Čičak, optužio je hrvatskog premijera Zorana Milanovića za „podršku velikosrpskim tezama“ o uzrocima rata na prostoru bivše SFRJ.

HHO u izjavi smatra da Milanovićeve reči predstavljaju reviziju dosad opšteprihvaćenih pogleda na uzroke raspada Jugoslavije, prema kojima je rat izazvala „velikosrpska agresija“.

HHO podseća da je poslanik HDZ, Ivo Davor Štir, pitao Milanovića zašto je na nedavnom sastanku s evropskim socijalistima u Rijeci govorio o krizi u Evropi i tada rekao da su autonomije u bivšoj državi dovele do haosa, jer je svako vukao na svoju stranu i da je zato došlo do rata.

Štir je želeo znati da li „ta Milanovićeva izjava predstavlja neki novi smer hrvatske i evropske politike, jer nije rekao ni reči o velikosrpskoj agresiji kao uzroku rata, nego se uzroci traže u autonomijama unutar bivše države“.

HHO u izjavi smatra da te Milanovićeve reči predstavljaju reviziju dosad opšteprihvaćenih pogleda na uzroke raspada Jugoslavije.

„Tvrditi da su stvarni uzroci rata autonomije republika što su postignute Ustavom iz 1974. godine, onim Ustavom koji je bio podlog za međunarodno priznanje Hrvatske od strane Badenterove komisije i međunarodne zajednice, zapravo je pristajanje uz velikosrpske teze artikulisane u memorandumu SANU, što su sprovedene Miloševićevom krvavom politikom. Ako je to zaista politička platforma Milanovićeve vlade, onda je to negacija svih postignuća na području ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina.“ – smatraju u HHO.

 

 

 

Izvor: SRBEL.NET

 

Vezane vijesti:

„Srbi izvor svih problema Hrvatske“

Srbijo, nemoj da ćutiš

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: