Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tortura nad Haškim osuđenicima: Srbe na pregled odvode u kavezu

Datum objave: subota, 9 juna, 2018
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Crveni krst pisao Hagu o teškim uslovima u estonskim zatvorima. Dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge

Milan Martić, Dragomir Milošević,Milan Lukić Foto OVE MAIDLA
Milan Martić, Dragomir Milošević,
Milan Lukić Foto OVE MAIDLA

Međunarodni komitet Crvenog krsta pisao je predsedniku Mehanizma u Hagu Teodoru Meronu o izuzetno teškim uslovima u kojima haški osuđenici Milan Martić, Dragomir Milošević i Milan Lukić u Estoniji izdržavaju kazne. Kako “Novosti” saznaju, od Merona je zatraženo da odgovori na pitanja u vezi sa osnovnim ljudskim pravima srpskih osuđenika i da preduzme odgovarajuće mere za poboljšanje uslova u kojima izdržavaju kazne.

Posle ovog upozorenja Crvenog krsta, čiji su se predstavici tokom nedavnog boravka i lično uverili kakvo katastrofalno stanje vlada u estonskom zatvoru u Tartuu, sudija Meron je uputio dopis vlastima u Talinu. Od njih je zatražio odgovore na više od deset pitanja.

Međutim, iako su proteklih godina i branioci Martića, Miloševića i Lukića, ali i srpsko Ministarstvo pravde ukazivali na nehuman tretman, nesprovođenje postupka resocijalizacije i surove uslove daleko ispod evropskih zatvorskih standarda, predsednik Mehanizma Meron je odbijao molbe srpskih osuđenika da ih prebaci u drugu državu na izdržavanje kazne. Obrazloženje je bilo da navedene pritužbe nisu dovoljan razlog.

Ključni problem srpskim zatvorenicima je jezik, a time i neadekvatno lečenje. Estonskim lekarima ne mogu da objasne šta ih boli, niti ih razumeju kada im ovi daju neku terapiju. Tamo nemaju prevodioca, a jedan eventualno svrati na svaka tri meseca. Kada ih vode na specijalitičke preglede prevoze ih u kavezu, a dok ih lekari pregledaju vezane su im i ruke i noge. Nemaju mogućnost da rade u zatvoru, a obavezni su da plaćaju struju, hranu, sredstva za higijenu… Ne mogu ni da čitaju knjige na srpskom, jer u zatvoru nije dozvoljen prijem paketa. Ukinut im je i satelitski program na srpskom jeziku. Martić je čak bio neko vreme u samici, jer nije obrisao hodnik zbog upale nerva u ruci, a nije mogao da im to objasni. Milanu Lukiću je i dan i noć bilo upaljeno svetlo u ćeliji, što mu je potpuno poremetilo spavanje.

Martićev branilac Predrag Milovančević, kaže nam da su se više puta sudu u Hagu žalili na neodgovarajuće uslove u Estoniji:

– Meron tada piše Estoncima i izrazi zabrinutost, a oni kažu da je sve u skladu s njihovim zakonima. Kažu, Martić ne zna ni estonski, ni ruski jezik, a nemaju prevodioca. Pa kako ga onda leče, kad ne razumeju šta ga boli? Pre nego što je poslat u Estoniju obavestili smo sud o svemu, ali oni su ga ipak poslali tamo znajući kakvi su uslovi. Lišen je potpuno mogućnosti resocijalizacije. Zabranili su mu i pušenje, mesecima nije mogao da popravi zub, a o drugim zdravstvenim problemima da i ne govorim s obzirom na to da je na insulinu.

ZAKLjUČANI

Kako nam kaže Martićev branilac, veliki problem osuđenicima je i udaljenost Tartua:

– To je grad na ruskoj granici. Kako porodice da ih posete? Ako dođu jednom godišnje do gole kože ih pretresaju, i onda ih zaključaju sa njima u ćeliju, ne mogu tri dana da izađu iz zatvora.

FINCI VOLjNI DA IH PREUZMU

Službenik u Mehanizmu nedavno je srpskom diplomati u Holandiji rekao da je upoznat sa teškim uslovima izdržavanja kazne i da je na to više puta skretao pažnju Meronu. I Finska se izjasnila da je voljna da preuzme srpske osuđenike, pa je Srbija zamolila Mehanizam da razmotri tu mogućnost.

Autor: S. J. MATIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

U kakvim uslovima srpski haški osuđenici izdržavaju kazne …

Odbrana traži da haški sud odbaci izveštaj lekara o …

Nalaz srpskih lekara: Mladića zamalo da ubiju u sudnici …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top