Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odbrana traži da haški sud odbaci izveštaj lekara o zdravlju Mladića

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas od međunarodnog suda u Hagu da odbaci izveštaj koji su lekari u sudskom pritvoru, sredinom februara, podneli o Mladićevom zdravstvenom stanju

Ratko Mladić AP Photo
Ratko Mladić AP Photo

BEOGRAD/HAG – Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas od međunarodnog suda u Hagu da odbaci izveštaj koji su lekari u sudskom pritvoru, sredinom februara, podneli o Mladićevom zdravstvenom stanju.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić tvrde da je taj izveštaj o Mladićevom zdravstvenom stanju potpuno suprotan onome što je lekarima o svom zdravlju rekao sam Mladić (75).

To je, po današnjem podnesku odbrane, potvrdio i sam Mladić, pošto mu je advokat Lukić preveo izveštaj lekara.

Odbrana tvrdi da lekarski izveštaj, koji je poverljiv, sadrži „netačne informacije i lažne tvrdnje koje nisu u skladu sa onim na šta se Mladić požalio u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem“.

Po odbrani, poslednji lekarski izveštaj „predstavlja vrlo iskrivljenu i neistinitu sliku“ Mladićevog zdravlja.

U izveštaj, lekari iz sudskog pritvora, kako tvrdi odbrana, nisu uvrstili Mladićeve reči „da mu nije dobro“, da ga „oštar bol posred grudi budi iz sna“, kao i da je njegov krvni pritisak, koji „varira“, „u opasnoj zoni“.

Mladić traži preko branilaca da tačnost lekarskih izveštaja ubuduće on potvrđuje, pre no što budu upućeni sudijama, i da sve kontrole budu obavljane u prisustvu njegovih pravnih zastupnika.

Odbrana je danas ponovila zahtev da bude ukinuta prvostepena presuda kojom je 22. novembra prošle godine Haški tribunal osudio Mladića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

U zahtevu podnetom početkom februara, odbrana je kao razlog za poništavanje navela da je prvostepena presuda izrečena dok Mladić zbog neurološke bolesti nije „nije bio sposoban da smisleno učestvuje u postupku“.

Taj zahtev odbrana je zasnovala na nalazu neurologa iz Beograda dr Gorice Đokić da Mladić ima demenciju, i da su tri moždana udara ostavila trajne posledice na njegovo zdravlje.

Haško tužilaštvo zatražilo je od sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, da taj zahtev odbaci kao neosnovan, tvrdeći da iz izveštaja doktorke Đokić proizlazi da Mladić ima blag oblik demencije.

Tužioci su tvrdili i da se Mladićevo stanje nije pogoršalo od 2012. godine.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske je u pritvoru u Hagu od kraja maja 2011. kada je uhapšen u Srbiji, posle 16 godina skrivanja.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

I haška dokumentacija abolira Mladića od događaja u …

Kristofer Blek: Slučaj Mladić – Mrlja na obrazu civilizacije

Hag krio moždane udare generala Ratka Mladića | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: