fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nalaz srpskih lekara: Mladića zamalo da ubiju u sudnici

Šta su naši lekari utvrdili prilikom pregleda srpskog generala u Haškom tribunalu. Bolesti koje su skrivane: oštećenja mozga, šum na srcu, demencija…

Ratko Mladić Foto Tanjug
Ratko Mladić Foto Tanjug

Preživljeni infarkt, skoro svakodnevni bol u grudima, šum na srcu, više oštećenja mozga, prva faza demencije, poremećaj pažnje, samo su neke dijagnoze koje su srpski lekari utvrdili prilikom pregleda generala Ratka Mladića u decembru u pritvoru u Sheveningenu, a koje se ne nalaze na spisku bolesti koje su ustanovili holandski lekari, koji ga leče.

Zaključak kardiohirurga Velibora Ristića i neurologa Gorice Đokić je da Mladić zbog ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja nije bio sposoban za suđenje.

Mladićev advokat Dragan Dan Ivetić kaže nam da je ovo samo manji deo Mladićevih zdravstvenih problema koje su otkrili srpski lekari.

– Ostalo zbog propisa suda u Hagu ne smemo da otkrivamo. Ima još jedna ozbiljna dijagnoza koju nisu utvrdili pritvorski lekari, već srpski, ali je od suda označena kao tajna – kaže nam Ivetić.

Odbrana je na osnovu ovih novih podataka i dokaza juče u Hag poslala tri podneska. Zatražili su da se generalu Mladiću poništi prvostepena presuda, jer nije bio sposoban za suđenje, da se privremeno pusti na bolničko lečenje u Srbiju na četiri meseca i da se protiv pritvorskih lekara povede istraga zbog opstrukcija i lošeg lečenja Mladića.

Ivetić nam kaže da su srpski lekari utvrdili da je kardiološka slika mnogo gora, nego što su članovi odbrane na osnovu ranije dostavljene dokumentacije mislili.

– Mladić se noću budi zbog bolova u grudima, a na to pritvorski lekari ne reaguju. Dva puta je u decembru tražio da ide u bolnicu zbog velikog bola u grudima, ali oni su to ignorisali, a nama negiraju da se uopšte žalio. Žali se da ne može da spava, a lekari kažu da je u redu. Ne prima lekove koje bi trebalo, ali prima pogrešne ili one koji ne deluju.

FALSIFIKUJU DOKUMENTACIJU

Advokat Lukić navodi da su prvi put dobili Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju 2015, a onda dve godine nisu dobijali ništa. Celu prošlu godinu su se žestoko borili da dobuju lekarske izveštaje, analize, snimke i najveći deo tog materijala dobili su tek u decembru, nakon presude. Ipak, opet je nedostajao jedan deo. – Sve vreme kriju dokumentaciju i falsifikuju. Recimo, tamo gde se vidi dijagnoza, da je imao infarkt, preko te reči nalepili su Mladićevo ime. Ako pokušamo da skinemo, pocepaćemo, pa gledamo preko svetla da bismo pročitali šta je ispod napisano.

Ivetić dodaje da je utvrđeno da su Mladiću na dan presude davali tri vrste lekova za izbacivanje vode, kako bi mu smanjili pritisak, ali to je prevelika količina od koje može da zastane srce. Zbog toga mu je i bilo loše i morao je da izađe iz sudnice. Pritisak koji je tad bio 180 označili su kao normalno stanje.

– I kad ga je Ristić pregledao u pritvoru, izmeren mu je pritisak 204 sa 95. Srpski lekar je rekao da ima hipertenzionu krizu i da mora odmah u bolnicu, jer je to predinfarktno stanje, ali su se raspravljali sa njim i prekinuli mi posetu i pregled. Mladića su posle toga ostavili samog u ćeliji da se smiruje.

Branilac nam objašnjava da je Ristić na slušalicama čuo šum u kategoriji između 3 i 4 na skali od šest, koji tamošnji lekari nisu nikada ranije ni evidentirali, niti lečili:

– Nemoguće je da lekar ne čuje takav šum i ne može on odjednom da se pojavi u toj jačini, što znači da duže vreme postoji. Dr Ristić navodi da hitno mora da bude prebačen u bolnicu, kako bi mu se uradili svi testovi, jer mu do sada u Hagu nisu radili čak ni osnovne analize srca.

Što se tiče neurološke slike, ni ona nije ništa bolja.

– Neurolog Gorica Đokić uradila mu je više testova i zaključila da ima demenciju i blagi poremećaj kognitivne funkcije – opada mu pažnja i koncentracija, meša vremenske periode i zaboravlja reči. To znači da ne može da prati suđenje – kaže nam Ivetić. – Ta demencija je nastajala u poslednjih pet do sedam godina. Imao ju je sve vreme dok je trajalo suđenje, a lekari u pritvoru je nisu ustanovili, niti lečili.

Ivetić nam kaže da su lekari na snimcima videli mnogo oštećenja mozga koja nisu bila vidljiva 2013. godine. Oni ukazuju da je imao nekoliko moždanih udara, koje u Hagu ne priznaju. Prihvataju samo dva iz ranijeg perioda.

– Mozak mu ne radi u punom kapacitetu i mišljenje doktorke Đokić je da Mladić mora da se leči u bolnici. Činjenica je da on ne može značajno da učestvuje u pripremi odbrane. Neurološki testovi koje mu tamo rade su na engleskom i rade ih sa prevodiocem, što je besmisleno, jer moraju biti na srpskom da bi se uočili nedostaci.

Supruga Bosa i sin Darko Foto Z. Jovanović
Supruga Bosa i sin Darko Foto Z. Jovanović

Generalov sin Darko Mladić kaže nam da je sada otkriven motiv zašto srpskim lekarima nije dozvoljeno da ga pregledaju pre presude.

– Tada bi se otkrilo da nije sposoban za suđenje. To znači da su sve vreme to znali, ali su mu ipak sudili – zaključuje mlađi Mladić.

Inače, lekari iz Srbije imali su odobrenje da Mladića pregledaju dva dana, ali oba puta su prekinuti pregledi doktora Velibora Ristića. Prvog dana, jer je insistirao da uradi EKG, a drugog zbog insistiranja da se Mladić prebaci u bolnicu zbog previsokog pritiska.

FALKE UKRAO ODOBRENjE ZA EKG

Mladićev branilac Branko Lukić kaže nam da je pre posete srpskih lekara dogovoreno da im se dozvoli korišćenje kompletne opreme u pritvorskoj ambulanti.

– Međutim, doktor Falke zabranio je da se koristi ambulanta, pa je pregled održan u sobi sa nekoliko stolica i foteljom. Dok su Ristić i Đokić pregledali Mladića, on je sa stola iz dokumentacije uzeo sudsko odobrenje za korišćenje EKG i odneo ga. Pritvorski službenik im posle nije dozvolio da urade EKG, jer nemaju taj papir. Iako je Ristić bio prilično uporan, pošto se Mladić žalio na bol i bio je idealan trenutak da se uradi EKG kod takvog pacijenta, nije mu dato.

Autor: S. J. MATIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Porodica Mladić se plaši da bi general mogao biti ubijen …

Hag krio moždane udare generala Ratka Mladića | Jadovno 1941.

Odbrana Ratka Mladića: Lekar Haškog tribunala da odgovara …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: