Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Томислав Кресовић: Да се не заборави Србија на Ускрс 1944 године

Датум објаве: петак, 14 априла, 2017
Величина слова: A- A+

Титова освета према Србима!

Србија и Београд су поред злочиначког априлског бомбадровања 6 и 7 априла 1941 године уз велика разрања и страдања по наредби “25 “ или операција “казна” крвнички страдао од “савезника” на Ускрс 1944 године.По сазнању историчара и архива Би-Би-Си је на Ускрс 1944. објавио вест да су савезници на захтев маршала Тита бомбардовали Београд. На то је сместа реаговао Богољуб Јефтић, посланик југословенске владе у Форин офису, и уручио демарш због директног стављања савезника на једну страну у грађанском рату. Јефтићу је усмено образложено да савезници бомбардују читаву Европу, па ни Београд није изузетак. Међутим у белешци Форин офиса о том догађају пише: „Нама би било драже да Би-Би-Си није објавио ту вест јер овако имамо непријатну дужност да објашњавамо своју политику“.Београд и Србија је савезнички бомбардована да би се казнила због слабости деловања НОП-а и КПЈ у Србији за време другог светског рата и влеиког отпора комунистичкој политици не само од недицеве владе, Покрета генерал Драже Михаиловића већ од самих грађана Србије који нису били опредељени за Титов партизански и комуниситчки покрет. .Черчили биританска влада “заиграли” су на карту Тита и партизана и заборавили на 27 март и војни пуч који је био британски инструисан ,а значио је “самоубиство” Србије и немачко бомбардовање Београда априла 1941 године.Србија је требала да плати високу цену интереса Титове полтике и да се казни што ће бити увод у масовне злочине над грађанским делом друштва у Србији након октобра 1944 године.По сазнањима историчара Едвард Кардељ и Тито чували су Љубљану и Загреб, Коча Поповић је био за разарање Србије. За разлику од Едварда Кардеља, који је одлучно одбио предлог да се бомбардује Љубљана, и Тита, који упркос захтевима савезника није допуштао да се руши Загреб, командант Главног штаба НОВЈ за Србију Коча Поповић и британски обавештајац Џон Хеникер Мејџор су ишли на циљано гађање градова Србије, и добли су подршку Врховног штаба да се бомбардују Лесковац, Ниш, Београд.Београд је платио цену освете КПЈ и Титовог војног штаба као град одакле је покренут устанак 4.јула 1941 године ,али су сачувани градови који су били у склопу НДХ и Трећег Рајха Загреб и Љубљана.Бомбардовање Србије на Ускрс је типичан антихришчански чин који је одобрен од стране Врховног шаба НОВ Јосипа Броза Тита.Требало је понизити и казнити Србе, православну веру и тако казном најавити тиранију која ће октобра наступити у Србији са атеистичком и безбожничком доктином стаљинстичког типа уз уништавање грађанског слоја који се никада више није обновио.

Смишљено и планско разарање Србије и Београда

Званични подаци показују да само током та два савезничка ваздушна напада погинуло 1.160 Срба цивила и 18 Немаца, али тачан број никада није утврђен, док је у бомбардовању рањено 1.400 становника престонице.Првог дана бомбардовања, 16. априла 1944, на православни Ускрс, бачено је на Београд више од 1.500 тона бомби, наводно с циљем уништења војних и привредних објеката и зграда у којима су смештени Немци.На Ускрс, 16. априла је погођено и породилиште у Крунској улици, где је смртно страдало и неколико тек рођених беба. Разрушено је и једно обданиште, знатно оштећени Трг Славија, Немањина и Дечанска улица, Бајлонијева пијаца, Пашино брдо, Зелени венац, Железницка станица, Народно позориште.
Другог дана бомбардовања 17. априла 1944. пошто су савезнички бомбардери непрецизно циљали мостове, савске докове и железнички чвор, велика разарања претрпео је и концентрациони логор Сајмиште. Потпуно је уништен највећи павиљон у којем је била смештена већина заточеника. Број страдалих, креће се од 80 до 120, док је број повређених био знатно већи.
Америчко ратно ваздухопловство и авијација осталих западних савезника почели су систематски да бомбардују градове у Србији, па и другим крајевима Југославије, од 20. октобра 1943. године, када се неколико десетина авиона бомбардера устремило на Ниш, а тај град је до краја рата њихова мета био још 14 пута. Београд је бомбардован у 11 наврата.Све је рађено плански ,систематично да се Србима и Србији насиљем и терором убаци страх зато што ниду били у ширем обиму пристлалице Титових партизана.Насиље према Србији и Србима чинили су из ниских побуда доакзивања исправности управо Срби попут Коче Поповића ,Александра Ранковића,Слободана Пенезића,Петра Стамболића и других који су све то одобрили ,По сценарију Ускрса 1944 године Београд и Србија су бомбардовани и рушени од стране САД и НАТО и 1999 године. Београд памти многа рушења и разарања,али је снага Београда као “птице феникс” у њеним људима и духу који заиста може да добије назив као и и књига и ТВ серија публицисте Александра Диклића “Београд-вечити град”

Пише: Томислав Кресовић

Извор: Видовдан

Везане вијести:

Савезничко бомбардовање Београда прије 71 годину | Јадовно …

Крвави Васкрс 1944: Енглези су Србе бомбардовали на Титов …

Тито је тражио бомбардовање Србије 1944! | Јадовно 1941.


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top