Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

TELEGRAM OBJAVE RATA SRBIJI IZ 1914. NA LISTI SVJETSKE BAŠTINE

Datum objave: petak, 18 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+
Solunski front
Solunski front

Unesko je donio odluku da se, na prijedlog Arhiva Srbije, Telegram objave rata Austrougarske Srbiji upiše u Međunarodni registar “Sjećanje svijeta”.
U Arhiv Srbije je stigla zvanična potvrda o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914. godine.

Prijedlog za upis tog dokumenta u registar “Sjećanje svijeta” podnio je 2014. godine Arhiv Srbije na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, prenose beogradski mediji.

Odluku o upisu u registar “Sjećanje svijeta” Unesko je donio 9. oktobra.

Telegram je upućen iz Beča 28. jula 1914. u 11 časova i 10 minuta, a primljen je u Nišu 28. jula 1914. godine u 12 časova i 30 minuta.

Pisan je na francuskom jeziku.

U Telegramu upućenom kraljevskom ministru inostranih djela u Nišu navodi se da “Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. jula 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada smatra da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa”.

“Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom”, piše u telegramu koji je tada potpisao ministar inostranih djela Austrougarske grof Berhtold.

Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.

Izvor: SRNA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top