Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TELEGRAM OBJAVE RATA SRBIJI IZ 1914. NA LISTI SVJETSKE BAŠTINE

Solunski front
Solunski front

Unesko je donio odluku da se, na prijedlog Arhiva Srbije, Telegram objave rata Austrougarske Srbiji upiše u Međunarodni registar „Sjećanje svijeta“.
U Arhiv Srbije je stigla zvanična potvrda o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914. godine.

Prijedlog za upis tog dokumenta u registar „Sjećanje svijeta“ podnio je 2014. godine Arhiv Srbije na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, prenose beogradski mediji.

Odluku o upisu u registar „Sjećanje svijeta“ Unesko je donio 9. oktobra.

Telegram je upućen iz Beča 28. jula 1914. u 11 časova i 10 minuta, a primljen je u Nišu 28. jula 1914. godine u 12 časova i 30 minuta.

Pisan je na francuskom jeziku.

U Telegramu upućenom kraljevskom ministru inostranih djela u Nišu navodi se da „Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. jula 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada smatra da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa“.

„Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom“, piše u telegramu koji je tada potpisao ministar inostranih djela Austrougarske grof Berhtold.

Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: