Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Турска води политику неоосманизма

Дарко Танасковић
Дарко Танасковић

Односи Туске и Србиjе, коjи се у економскоj сфери убрзано развиjаjу, на политичком плану су и даље таоци неоосманистичких амбициjа Анкаре, сматра исламолог Дарко Танасковић.

Танасковић jе навео да jе доласком на власт партиjе Таjипа Ердогана примjетно оjачало неоосманистичко усмjерење турске спољне политике, коjа jе такав курс заузела jош почетком деведесетих година 20. виjека.

Он jе за “Бчиц” рекао да Турска покушава да се ослонцем на балканске муслиманске заjеднице што чвршће “укотви” као доминантна регионална сила с тим што се у новиjе вриjеме то настоjи реализовати дискретниjе, а не наметљиво као приjе неколико година.

Према његовим риjечима, неоосманистичку доктрину први jе теориjски заокружио Ахмет Давутоглу, своjевремено универзитетски професор међународних односа и Ердоганов спољнополитички савjетник, своjом студиjом “Стратегиjска дубина” из 2001. године.

Танасковић каже да jе ту доктрину Давутоглу почео да систематски и досљедно спроводи у пракси од 2009. године као министар иностраних послова Турске.

Он jе напоменуо да турска спољна политика никада не губи из вида своj стратегиjски неоосманистички циљ, али да се њен прагматизам огледа у томе што jе кадра да се прилагођава промjењивим међународним околностима и да се у сваком тренутку користи компаративним предностима коjима располаже.

Танасковић jе указао да су они, на чиjи рачун се турски прагматизам испољава, склони да га сматраjу превртљивошћу и непринципиjелношћу, са чиме се Турци не слажу.

“На одређени начин су у праву, jер турска политика заправо ниjе лишена принципиjелности, само што jе jедини принцип коjег се придржава – уско схваћени турски интерес”, обjаснио jе Танасковић.

Извор: srna

Везане виjести:

Откривене све отоманске таjне о Србиjи

На помолу ревизиjа историjе: Срби злочинци и окупатори, Турска мултиетничка држава

ВАСИЋ: НЕПРИХВАТЉИВА ДРУГА ТУРСКА НАЈЕЗДA НА БАЛКАН

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: