fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Тајне хрватске архиве крију истину о улози фирме „МПРИ“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/oluja.jpg

О улози америчке „МПРИ“ у припреми хрватске злочиначке акциjе „Олуjа“ више ће се знати када буду отворене таjне хрватске архиве, коjе су „запечаћене“ на 30 година, или када неко из те воjне фирме одлучи да проговори о свему, изjавио jе Срни предсjедник Асоциjациjе избjегличких и других удружења Срба из Хрватске Милоjко Будимир.

Коментаришући одлуку суда у Чикагу да пред правосуђем те државе не може бити покренут случаj по тужби против воjне консултантске фирме „МПРИ“ из САД да jе обучавала и опремала хрватске снаге током акциjе „Олуjа“, Будимир jе рекао да jе то очекивана одлука.

„Од ове тужбе ниjе се ни могло много очекивати, jер исти jе налогодавац био и у Хагу, гдjе су ослобођени они коjи су починили директне злочине у `Олуjи`. `МПРИ` jе била само продужена рука Пентагона“, каже Будимир.

Он jе навео да се не може очекивати да одговара оваква организациjа, коjа има више од 700 запослених и иза коjе стоjи америчка држава.

„Преломни тренутак за ангажовање `МПРИ` у Хрватскоj била jе посjета хрватског министра одбране Гоjка Шушка Вашигтону у марту 1994. године. Све jе то довело до потписивања уговора у септембру 1994. између Шушка и пензионисаног генерала, замjеника предсjедника `МПРИ` Карла Вуона у хрватскоj Амбасади у Вашигтону под именом `Демократска транзициjа – програм подршке`“, подсjећа Будимир.

Он навео да jе Вуоно одржао сериjу састанака са хрватским генералима Антом Готовином и Звонимиром Червенком и интензивно радио на обуци Хрватске воjске на воjном полигону „Петар Зрињски“, као и у другим гарнизонима.

„Завршни семинар одржан jе непосредно пред операциjу `Олуjа` на Брионима у jулу 1995. године. За вриjеме акциjе `Олуjа` НАТО jе бомбардовао радарске и противракетне системе одбране Воjске Републике Српске Краjине. Тако jе организациjа `МПРИ` дала своj пуни допринос у прогону више од 250.000 Срба, а за вриjеме акциjе убиjено jе и нестало више од 2.000 Срба“, наглашава Будимир.

Он поjашњава да ратови у коjима учествуjе „МПРИ“ ослобађаjу званичну Америку од могућих оптужби за недозвољено миjешање у унутрашње ствари других земаља, а на другоj страни, трошкове за рат сноси страна коjоj „МПРИ“ помаже.

„Према томе, све наведено показуjе да се не уважаваjу чињенице, већ jе и даље присутан закон jачег. Ради оваквог закона и политике могло jе и доћи до срамне ослобађаjуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу за злочине почињене у `Олуjи`“, навео jе Будимир.

Пред америчким правосуђем не може бити покренут случаj по тужби против воjне консултантске фирме „МПРИ“ из САД да jе обучавала и опремала хрватске снаге током акциjе „Олуjа“, одлучио jе амерички савезни суд у Чикагу.

Судиjа Џон Ли донио одлуку да нема надлежност да саслуша тврдње наведене у тужби коjу jе 2010. године подниjела група српских држављана у име свих Срба из Краjине, а у коjоj се тврди да jе „МПРИ“ израдила план, обучила и припремила хрватске снаге за операциjу „Олуjа“.

Подносиоци тужбе потражуjу одштету од 10,4 милиjарди долара, уз камате од 1995. године.

„Операциjа `Олуjа` резултирала jе наjвећим чином етничког чишћења у Европи од Другог свjетског рата. Неколико хиљада недужних цивила били су мете напада, рањавања и убистава због чега jе од 300.000 до 350.000 побjегло из Краjине“, наглашава се у тужби.

Подносиоци тужбе истичу „да ниjе познато да ли jе особље `МПРИ` учествовало у геноциду и да се то не помиње у тужби, већ да jе познато да jе та фирма обезбиjедила начин да се геноцид деси“.

 

Извор: РТРС

Везане виjести:

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА СРПСКЕ ЦИВИЛЕ УБИЈЕНЕ У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋУ

НИЈЕ КРАЈ ПРАВНЕ БОРБЕ

Покољ у селу Грубори

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: