fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НИЈЕ КРАЈ ПРАВНЕ БОРБЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/strbac.jpg

БЕОГРАД, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Одлука америчког савезног суда у Чикагу да ниjе надлежан за случаj тужбе групе Срба из Хрватске против америчке воjне консултантске фирме „МПРИ“, коjа jе припремала и обучавала хрватске снаге за акциjу „Олуjа“, не значи краj правне борбе, коjа ће бити, ако треба, настављена и пред хрватским судовима, рекао jе Срни директор „Веритаса“ Саво Штрбац.

Он jе додао да, у сваком случаjу, адвокати Срба из Краjине, из Хрватске, коjи су заступали оваj случаj у САД могу да поднесу жалбу америчком Врховном суду на ову одлуку судиjе из Чикага и да траже додатна обjашњења, као и увид у читаву одлуку.

„Наши адвокати имаjу право жалбе и вjеруjем да ће то и учинити. Ово ниjе краj процеса. Наставља се правна битка да ли jе амерички суд надлежан или ниjе“, рекао jе директор Документационо-информационог центра „Веритас“.

Према његовим риjечима, више од 80 адвоката из три компаниjе коjи заступаjу Србе пред америчким судом у овом случаjу наставиће правну битку, ако треба и у Хрватскоj, у случаjу да чикашки судиjа то сугерише.

„Онда ће хрватски судови морати да осуде `МПРИ` да плате Србима штету“, рекао jе Штрбац.

Штрбац напомиње да jе амерички судиjа Џон Ли у своjоj одлуци написао да се већина умиjешаности „МПРИ“ у догађаjе из српске тужбе десило ван америчке териториjе у Хрватскоj, као и да послови коjе jе МПРИ обављала у свом сjедишту у Вирџиниjи, у Америци, у вези са припремама „Олуjе“, нису довољни да би се прогласила надлежност америчког суда.

Штрбац истиче да jе судиjа Ли у своjоj одлуци навео занимљиву реченицу – да подржава подносиоце тужбе против `МПРИ` да поднесу цивилне тужбе за ометање и отимање имовине, с обзиром да у тужби стоjи да су „хрватске снаге систематски пљачкале и уништавале домове, послове и усjеве, а неке куће су и присвоjили“.

„Оваj дио одлуке jе мало неjасан. Судиjа Ли jе, ипак, подржао тужитеље да поднесу цивилне тужбе за ометање и отимање имовине, али jе неjасно да ли у диjелу тужбе коjа му jе поднесена или тек треба нешто друго тужитељи да покрену пред хрватским судовима“, рекао jе Штрбац.

Подсjетивши да се судиjа из Чикага у своjоj одлуци позвао на преседан случаjа тужбе Нигериjаца против компаниjе „Роjал Дач шел“ за тортуру и ненадлежности америчког суда, Штрбац jе рекао да адвокати Срба у Америци у своj жалби треба да наведу да jе чикашки судиjа погриjешио и да оваj случаj ниjе исти као случаj Нигериjаца.

Одлука суда у Чикагу да пред америчким правосуђем не може бити покренут случаj по тужби против воjне консултантске фирме `МПРИ` из САД да jе обучавала и опремала хрватске снаге током акциjе „Олуjа обjављена jе на саjту www.courthousenews.com.

Судиjа Џон Ли донио jе одлуку да, упркос трагичним и ужасним стварима коjе се помињу, нема надлежност да саслуша тврдње наведене у тужби коjу jе 2010. године подниjела група српских држављана у име свих Срба из Краjине коjи су живjели у Хрватскоj 1995.године.

У тужби се тврди да jе МПРИ, чиjа jе база у САД и коjу воде бивши амерички официри, осмислила план, тренирала и обучила хрватске снаге да проведу геноцид на Србима у „Олуjи“.

Према тужби, хрватски лидери поручили су фирми МПРИ да желе да „Србе истjераjу из земље“, а планирање операциjе извршено jе у сjедишту компаниjе у Вирџиниjи и у Хрватскоj.

„Операциjа `Олуjа` резултирала jе наjвећим чином етничког чишћења у Европи од Другог свjетског рата. Неколико хиљада недужних цивила били су мете напада, рањавања и убистава због чега jе од 300.000 до 350.000 побjегло из Краjине“, наглашава се у тужби.

Подносиоци тужбе истичу „да ниjе познато да ли jе особље МПРИ учествовало у геноциду и да се то не помиње у тужби, већ да jе познато да jе та фирма обезбиjедила све што jе потребно да се геноцид проведе“.

Подносиоци тужбе потражуjу одштету од 10,4 милиjарде долара, уз камате од 1995. године.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

БЛ: Свиjеће за Србе, жртве „Олуjе“

“Олуjа“ – злочин без казне

Краjишници у Крњачи: Ране дубоке, нада jедва тиња

ЕКСХУМИРАНО 875 ЖРТАВА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: