Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Svjetski portali o „Dari iz Jasenovca“: Bolno ostvarenje o zaboravljenim užasima

Datum objave: sreda, 3 marta, 2021
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U fokusu teksta je maestralna uloga Biljane Čekić kao mlade Dare, koja za nekoliko dana, suočena sa nestancima najbližih, naglo odrasta i sjajno parira u glumi svojim nekoliko puta starijim kolegama.

foto: Profimedia

Portal „Film reviews“ /Filmski pregledi/ objavio je pravi panegirik o filmu „Dara iz Jasenovca“, ocjenjujući ga kao bolno, emotivno razarajuće, ali duboko potrebno ostvarenje.

U fokusu teksta je maestralna uloga Biljane Čekić kao mlade Dare, koja za nekoliko dana, suočena sa nestancima najbližih, naglo odrasta i sjajno parira u glumi svojim nekoliko puta starijim kolegama.

„Dara iz Jasenovca“ govori o zaboravljenim užasima genocida na Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, navodi se u ovom osvrtu.

U tekstu je istaknuta i uloga Darinog oca, koji je prinuđen da zakopava leševe nevinih ljudi i svoje porodice i koji je razapet između želje da i sam nestane i pokušaja da se ponovo nađe sa preživjelom djecom.

I Dara i njen otac malo govore u filmu, ali su svjedoci mnogih užasa u logoru.

Ovaj portal daje filmu „Dara iz Jasenovca“ maksimalnu ocjenu.

Portal „Vizuelna alegorija“ /Visual parables/ odbacuje navode da je film antihrvatski i ističe da, onima koji su zainteresovani za posljedice Holokausta, „Dara iz Jasenovca“ govori o činjenicama koje su zaboravljene.

Film pokazuje nevjerovatnu brutalnost u hrvatskom logoru, uz male akte pomoći i prijateljstva koji slabašno sjaje.

„Dara iz Jasenovca“ nije antihrvatski film. Ako bi ga neko mogao optužiti da je antikatolički – to i dalje ne umanjuje sramotu Katoličke crkve /u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj/ jer su neki njeni članovi sarađivali sa ustašama i nacistima.

Portal smatra da su neke scene brutalnog nasilja možda preduge, ali to značajno ne umanjuje kvalitet filma, kome daje četiri od pet zvjezdica.

Izvor: IN4S

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top