fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Svjedoku već nuđen novac

Sarajevo – Tužilac Tužilaštva BiH Stanko Blagić koji vodi slučaj protiv 13 osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti nad više desetina Srba na području Konjica otkrio je juče da mu se jedan od svjedoka žalio da je već na njega vršen pritisak.

– Riječ je o pokušaju podmićivanja svjedoka bi promijenio iskaz i insistiram da osumnjičenima bude određen jednomjesečni pritvor – kazao je Blagić na ročištu za određivanje pritvora nekadašnjim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH i Teritorijalne odbrane u Konjicu koje su u ponedjeljak uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na osnovu naredbe Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je pritvor za Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Redžu Balića, Hameda Lukomiraka, Almira Padalovića, Seada Jusufbegovića, Senadina Ćibu, Agana i Esada Ramića zatražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike. Sud ima rok od 24 časa da se odredi o zahtjevu Tužilaštva BiH. Zanimljivo je da je sudija za prethodni postupak u ovom slučaju Šaban Maksumić, koji je bio predsjedavajući sudskog vijeća na suđenju ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi za ratni zločin nad trojicom Srba.

Inspektor MUP-a RS Simo Tuševljak očekuje da bude podignuta optužnica za genocid za ove zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline. Smatra da su za to ispunjeni uslovi jer uhapšene terete za udruženi zločinački poduhvat, uništavanje imovine, ubistva, silovanja, nehumano postupanje prema civilnim zarobljenicima, formiranje logora kroz koje je prošlo više od 2.000 osoba, ubistvo najmanje 178 lica, uništavanje 40 sela i zaselaka, svih pravoslavnih objekata i etničko čišćenje kompletnog srpskog stanovništva. Tuševljak, koji je inspektor u Odjeljenju za ratne zločine Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, je podsjetio da je Policijska uprava Trebinje podnijela 53 izvještaja Tužilaštvu BiH u vezi sa navedenim događajima.

O zločinima je u maju 1995. godine u svom dnevniku pisao ratni pripadnik Stanice javne bezbjednosti Konjic Miralem Macić, koji je osuđen za ratni zločin nad jednom osobom, a u tim zapisima pominje se većina uhapšenih i zločini koje su počinili. Macić je preminuo nekoliko dana nakon nagodbe sa Tužilaštvom BiH.

Smrt svjedoka

Tri direktna svjedoka zločina u selu Bradina kod Konjica misteriozno su preminula nakon što je Tužilaštvo BiH započelo istragu.

Prvo je u septembru 2011. godine umro pripadnik konjičke policije Enes Tucaković, koji je bio svjedok u predmetu protiv Miralema Macića. Macić se nakon toga nagodio sa Tužilaštvom BiH, ali je umro u januaru 2012. godine. Samo nekoliko časova kasnije mrtav je pronađen i ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Konjic Jasmin Guska, koji je bio nadređen uhapšenom Šefiku Nikšiću.

Autor: Željka Domazet

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

O pritvoru za uhapšene za zločine nad Srbima u Konjicu odlučuje Maksumić!? (VIDEO)

Treće streljanje dečaka Petra iz Konjica

U Konjicu ubijeno 382 Srba

Uhapšeni zbog zločina nad desetinama Srba u Bradini, Konjicu…

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: