fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Свједок Тужилаштава промјенио исказ

Свједок тужилаштва БиХ Сеид Бечић данас је на суђењу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године у Новом Селу, промијенио раније исказе дате хашким истражиоцима и Тужилаштву БиХ којима је теретио Елфету Весели Сакиба Халиловића за овај злочин.

Суђење Елфети Весели Фото: РТРС
Суђење Елфети Весели Фото: РТРС

Бечић је, свједочећи путем видео-линка из Холандије, рекао да је током јуна и јула 1992. године био у селу Бајрићи код Зворника, гдје је био добровољац у сеоској групи, те негирао да је био у некој војној формацији.

Он је навео да је у ЈНА био везиста и да је своје стечено знање „уградио у одбрану Бајрића“.

Бечић је потврдио да познаје Халиловића, да га је током јуна и јула срео на подручју Новог Села, али да оптужени није имао никакву улогу у рату и да није командовао никаквом групом.

Тужилац Мирослав Јањић предочио му је исказ који је 2015. године дао Тужилаштву БиХ у којем је навео да је Халиловић био командант једне групе, на шта је свједок рекао да је то све било „рекла-казала“, односно да је испричао оно што је чуо, а не оно што је видиo.

Бечић је рекао да је једном или два пута међу народом видио неко непознато дијете за које је касније од српских везиста чуо да се звао Слободан Стојановић и да га је масакрирала нека Елфета, као и да ће због тог дјетета „побити 100 муслимана“.

На питање тужиоца како то да се не сјећа да је у ранијим исказима рекао да је дијете видио у групи „Кимбетових /Халиловићевих/ људи“, као и да је ту била и једна упечатљива жена у маскирној униформи са аутоматском пушком, за коју је касније сазнао да се зове Елфета Весели, свједок је рекао да тада нико није био оптужен, а да су сада оптужени људи које „не би желио да оштети“.

„Тог исказа се не сјећам, а за Елфету сам чуо од од српских везиста“, истакао је Бечић.

Свједок је негирао и своје раније исказе у којима је тврдио да су у кућама његових комшија Амира Сулејмановића и Хајрудина Јунузовића били смјештени „Кимбетови људи“, рекавши да су према његовим сазнањима у тим кућама биле смјештене неке избјеглице.

Свједочењем Бечића завршен је доказни поступак Тужилаштва БиХ, а статусна конференција у овом предмету заказана је за 6. март.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Свједок видио да је Елфета Весли заклала дјечака | Јадовно 1941.

Суђење Халиловићу: Сведок долази у марту | Јадовно 1941.

Заробљеници потврдили да је дјечака убила Елфета Весели …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: