fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok potvrdio da ga je tukao optuženi Alminko Islamović

Na suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u Brodu prvi svjedok Tužilaštva BiH Branislav Narić rekao je da ga je optuženi Alminko Islamović tukao dok je bio zatvoren na stadionu „Polet“.

shutterstock
shutterstock

Narić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, rekao je da je u junu 1992. uhapšen na području opštine Doboj, u selu Podnovlje, i odveden u Brod.

On je objasnio da je prvo bio 20 dana u podrumu stare zgrade policije, pa je prebačen na stadion „Polet“.

„Išao sam više puta na ispitivanje. Jednom kad sam pošao na stepenicama je bio Islamović. On me nije ispitivao, on me je tukao. Udario me je, oborio na patos i udarao nogama“, posvjedočio je Narić.

Svjedok je rekao da na prinudne radove nije izvođen jer su ga „čuvali“ i primoran je da prizna da mu je otac vojvoda, prenosi Birn.

Svjedok Vinko Okolić rekao je da je uhapšen istog dana kad i Narić, te da su odvedeni u staru zgradu policije, prekoputa Pošte. Ovaj svjedok je rekao i da su u jako lošim uslovima proveli dvije-tri sedmice.

„Nakon toga smo odvedeni na stadion `Polet`, tu su uslovi bili bolji. Odvedeni smo na radove, na kopanje rovova. Nisu svi stražari bili isti, neki su tukli, a neki ne“, prisjetio se Okolić i istakao da sa optuženim nije imao nikakva loša iskustva.

Oba svjedoka su navela da su razmijenjeni 27. jula 1992. godine.

Islamović je optužen kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane da je od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudne radove, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu

Potresna ispovest: Komšije Hrvati postajale zveri preko noći …

„Posoliću ti ranu da budeš ustaša“ Heftali mu prste, žarili cigaretama, crtali po telu slovo „U“, a danas ih sreće na ulici

Hrvatske jedinice u Posavini ubile 3.684 srpska civila i otvorile 54 logora

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: