fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Свједок: Јука Празина довео заробљене војнике ЈНА у Дому полиције

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фахрида Мустафић казала је да је видјела да је Јука Празина довео у Дом полиције заробљене војнике ЈНА.

Фото: Thinkstock
Фото: Thinkstock

Мустафићева, која је била технички секретар Специјалне јединице МУП-а, а којој је претпостављени био оптужени Викић, рекла је да је из своје канцеларије видјела да у ходнику испред рецепције стоји осам финих, здравих момака у ЈНА унифорни, које је увече довео Празина са двојицом момака.

„Викић га је питао зашто их је ту довео када у Дому полиције нема ни затвора, ни притворске јединице. Рекао му је да их води у Централни затвор или у Центар служби безбједности /ЦСБ/, а мени наредио да назовем министра полиције Јусуфа Пушину којем је, по успостављеној вези, наредио исто што и Празини“, рекла је Мустафићева.

Према њеним ријечима, Празина је одвео заробљене војнике, након чега је убрзо чула рафални пуцањ у парку. Она је навела да не зна да ли је неко изашао из својих канцеларија да види шта се десило.

Мустафићава је додала да је само чула да је Викић рекао „није ваљда да је будала пуцала у људе“. Након предочене изјаве из истраге, она није била сигурна да ли је Викић то рекао или неко други из његове канцеларије.

„Сутра сам од војника сазнала да их је Јука убио у парку, те да је неко рекао Викићу да треба почистити крв у парку, да свијет не гледа“, рекла је Мустафићева и потврдила да никада није писала извјештај о овом догађају.

Викићев бранилац Фахрија Каркин предочио је њен исказ који је дала Тужилаштву БиХ 2013. године у којем уопште није споменула Јуку Празину.

На питање Каркина да ли је тачно оно што је раније рекла или данашња изјава, Мустафићева је рекла да мисли да је то био Јука Празина.

Свједок Суад Смајловић, који је био припадник Викићеве Специјалне полицијске јединице, рекао је да је чуо да је Мишо /Матић/ Жмиро довео заробљене припаднике ЈНА и да је Викић рекао да их воде у ЦСБ, јер они нису имали надлежност за то.

„Чуо сам да су убијени, једни су говорили да их је убио Жмиро, а други да је то урадио Јука“, навео је Смајловић.

Свједок је рекао да о овом случају никада није говорио ни са Викићем, ни са било ким другим.

Осим Викића, у предмету „Велики парк“ оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим још трага.

Суђење се наставља 5. априла.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Свједочења о страдању војника ЈНА у Сарајеву | Јадовно 1941.

Кривић: Сазнао сам навече да су војници ЈНА убијени | Јадовно …

Свједок видио како Неџад Херенда убија заробљене војнике ЈНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: