Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedok čuo da je vojnike ubio Mišo Žmiro

Datum objave: četvrtak, 5 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu svjedok Tužilaštva BiH Šefik Delalić rekao je danas da je čuo da je Mišo Žmiro sa svojim ljudima doveo vojne zarobljenike u Dom policije u Sarajevu i ubio ih.

“Čuo sam da su taj Žmiro i njegovi ljudi doveli ratne zarobljenike u Dom policije, a da im je komandant Vikić rekao da oni nemaju ništa sa zarobljenicima i da ih vode u SJB”, izjavio je Delalić.

On je rekao u Sudu da je bio vozač specijalizovanih vozila Specijalne jedinice MUP-a, ali da je iz zdravstvenih razloga u Domu policije u aprilu 1992. počeo raditi administrativne poslove i pomagati Vikićevoj sekretarici Fahridi Mustafić.

On je potvrdio da je Jusufa Prazinu upoznao u Domu policije, gdje je iznenada došao sa svojom jedinicom. Svjedok je rekao da niko nije znao ko ih je doveo, niti kako i zašto su došli, da su nakon tri dana otišli, kao i da je Prazina nekad dolazio kod Vikića.

Delalić je takođe izjavio da nije upoznao Nedžada Herendu, za kojeg je kasnije iz medija čuo da se veže za ubistvo zarobljenih vojnika u parku.

Osim Vikića, u predmetu “Veliki park” optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 10. maja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok: Juka Prazina doveo zarobljene vojnike JNA u Domu …

Svjedočenja o stradanju vojnika JNA u Sarajevu | Jadovno 1941.

Krivić: Saznao sam naveče da su vojnici JNA ubijeni | Jadovno …

Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top