Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedočenje o zatočenim Srbima u Goraždu

Svjedok Tužilaštva BiH Mitar Puhalo ispričao je na suđenju za zločine nad Srbima u Goraždu da je bio zatočen sa još 70 sugrađana.

Sud_BiH

Puhalo je rekao da su 15. jula 1992. godine tri policajca došla u njegov stan i odvela ga, dodavši da su iz njegove zgrade odveli ljude srpske nacionalnosti, prenosi Birn.

„Odvode nas u jednu zgradu. Stanovi u njoj su prazni, opljačkani, nema vode, nema ništa. Nas oko 70 smještaju u četiri stana. Postavljaju čuvara na vrata“, rekao je svjedok.

Prema njegovim riječima, čuvar ih je obavijestio da je Ibro Merkez naredio da, ako bude granatiranje, niko ne smije ići u podrum.

Svjedok je naveo da je prilikom jednog granatiranja poginuo Čedomir Jovanović, a nekoliko ljudi je ranjeno. „Bili smo udaljeni od Srba od 300 do 500 metara vazdušne linije. Kritično je bilo dok su oni držali obruč oko grada. Kada su se povukli prema Čajniču, tako se i stanje kod nas popravlja“, ispričao je Puhalo.

Svjedok je istakao da je stanje u Goraždu bilo podjednako loše bez obzira na nacionalnu pripadnost i da niko nije imao vode ni hrane.

„Dan-dva nakon što su se Srbi povukli iz grada, došao je Braco Bogunić i rekao nam da smo slobodni. U tom trenu to je bilo nešto najgore što mi je mogao reći, jer je moj stan bio useljen“, rekao je Puhalo, govoreći o izlasku iz zatočeništva.

On je dodao da je Goražde napustio ilegalno u maju 1993. godine.

Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić optuženi su da su na području Goražda u periodu od jula 1992. godine do druge polovine februara 1993. godine, naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranjima više od 100 civila dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok je naveo da Merkeza i Hurića u vrijeme zatočeništva nije viđao.

Suđenje će biti nastavljeno 19. maja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Suđenje za zločine nad Srbima u Rudom, Višegradu i Goraždu …

Završen dokazni postupak za zločine nad Srbima u Goraždu …

Odgođen početak suđenja Ahmetu Sejdiću za zločine nad Srbima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: