Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odgođen početak suđenja Ahmetu Sejdiću za zločine nad Srbima

Početak suđenja Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH za zločin protiv civilnog srpskog stanovništva i ratnih zarobljenika na području opština Rudo, Višegrad i Goražde, koje je bilo najavljeno za danas, odgođeno je do daljeg.

Ahmet Sejdić
Ahmet Sejdić

U Sudu BiH nisu mogli kazati zašto se današnje ročište neće održati i kada će biti zakazan novi termin.

Prema optužnici, Sejdić je, kao komandant Prve višegradske brigade takozvane ABiH, naredio i učinio nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske na teritoriji opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Sejdić je, navodi se u optužnici, zločin počinio od jula 1992. do februara 1993. godine. Na teret mu je stavljeno i da nije spriječio ili kaznio podređena lica u nanošenju povreda i drugih patnji civilima i ratnim zarobljenicima, kao i u pljačkanju imovine.

Tužilaštvo BiH je na statusnoj konferenciji, održanoj 28. marta, najavilo da će za dokazivanje krivice Ahmeta Sejdića saslušati 51 svjedoka.

Odbrana optuženog tada je zatražila odgađanje početka suđenja zbog izmjena u timu branilaca, te istakla da je ranije tražila od Tužilaštva svu potrebnu dokumentaciju iz istrage u ovom predmetu, ali da su dobili nepotpunu dokumentaciju i redigovane izjave svjedoka.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Počinje suđenje Ahmetu Sejdiću zbog zločina nad Srbima

Zločin na Trovrhu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: