fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počinje suđenje Ahmetu Sejdiću zbog zločina nad Srbima

Ahmet Sejdić
Ahmet Sejdić

Suđenje bivšem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmetu Sejdiću zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području opština Rudo, Višegrad i Goražde, trebalo bi da počne sutra pred Sudom BiH.

Prema optužnici, Sejdić je naredio i učinio nečovječno postupanje prema srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske na području ove tri opštine.

Sejdić je, navodi se u optužnici, zločin počinio od jula 1992. do februara 1993. godine.

Na teret mu je stavljeno i da nije spriječio ili kaznio podređena lica u nanošenju povreda i drugih patnji civilima i ratnim zarobljenicima, kao i u pljačkanju imovine.

Tužilaštvo BiH je na statusnoj konferenciji, održanoj 28. marta, najavilo da će za dokazivanje krivice Ahmeta Sejdića saslušati 51 svjedoka.

Odbrana optuženog tada je zatražila odgađanje početka suđenja zbog izmjena u timu branilaca, te istakla da je ranije tražila od Tužilaštva svu potrebnu dokumentaciju iz istrage u ovom predmetu, ali da su dobili nepotpunu dokumentaciju i redigovane izjave svjedoka.

Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Podignuta optužnica protiv Ahmeta Sejdića

Zločin na Trovrhu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: