fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVJEDOČENjA O UBISTVIMA SRBA U TRNOVU

Sud_BiH.jpg
Tužilaštvo BiH
Na suđenju za zločine počinjene nad Srbima u Trnovu, svjedok Tužilaštva BiH Jefija Popović izjavila je pred Sudom BiH da je njen suprug, koji je bio sveštenik, ubijen u junu 1992. godine.Popovićeva je rekla da nije bila očevidac ubistva supruga Nedeljka, a da joj je Jovan Elez ispričao da joj je suprug uhvaćen u automobilu sa još trojicom mladića i odveden u selo Godinjske Bare u opštini Trnovo.

„Čuo se pucanj, jedan, drugi“, prenijela je ona riječi Jovana, koji joj je još rekao da mu je osoba koja je ubila njenog supruga naredila da ga zakopa, što je i uradio, prenosi Birn.

Slavko Vasić je posvjedočio o ubistvu svojih roditelja Nenada i Mare, kao i bake.

Rekao je da u to vrijeme nije bio na području Trnova i da je saznao da su ubijeni u selu Dejčići u junu 1992. godine. Njegova baka, koja je živjela u obližnjem selu Ledići, kako je saznao, ubijena je sa još četiri starice.

„Moja baka i još četiri starice bile su u šumi iza sela, gdje su ih našli i ubili“, dodao je svjedok.

Svjedok Agan Durmo rekao je da su Nenad i Mara Vasić ubijeni kod ambulante u Dejčićima, te da su poslije nekoliko dana došli vojnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) i tražili da ih zakopaju, a da su se on i još jedan muškarac javili da to urade.

Iako je u istrazi govorio da je riječ o pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), svjedok je na suđenju rekao da je riječ o vojnicima Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

Svjedoci su iskaz dali na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Suđenje će biti nastavljeno 3. novembra.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

SVJEDOČENjE O UBISTVU PORODICE TEŠANOVIĆ IZ SELA LEDIĆI

OPTUŽNICA PROTIV TROJICE ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U TRNOVU

REGIONALNOM SARADNjOM DO OPTUŽNICE ZA STRADANjE SRBA IZ TRNOVA

Sarajevo – Romanija

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: