Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVJEDOČENjE O UBISTVU PORODICE TEŠANOVIĆ IZ SELA LEDIĆI

Sud_BiH.jpg
Tužilaštvo BiH

Na suđenju pred Sudom BiH za zločine počinjene nad Srbima na području Trnova, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su članovi porodice Tešanović iz sela Ledići ubijeni dok su pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Milena Vitković, čije je djevojačko prezime Tešanović, rekla je da je u maju 1992. godine iz Trnova otišla u Vojvodinu, a da je u ljeto iste godine saznala za ubistvo članova svoje porodice.

Ona je navela da je među ubijenim bilo i dijete od godinu i po, te da su tijela ubijenih ekshumirana poslije rata, prenosi BIRN. „Patolog kaže da su djetetu polomljene ruke i noge“, naglasila je Vitkovićeva.

Ona je navela da su Tešanovići iz sela Ledići, preko planine Treskavica krenuli za Kalinovik, te da su na području Treskavice ubijeni, a da je jedan dječak preživio.

Vitkovićeva je dodala da ne zna da li je preživjeli dječak prepoznao nekoga od ubica.

Ona je dala iskaz na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi koji su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba teritorijalne odbrane Trnovo, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

O ubistvu porodice Tešanović posvjedočila je i Milenina sestra Rada Cvijetić. „Nadali smo se da su prešli u Kalinovik, ali nam je rečeno da su ubijeni“, rekla je Cvjetićeva, te dodala da je preživio dječak koji je bio ranjen.

Ona je navela da se o dječaku brinuo ljekar iz sela Lukavac u opštini Trnovo.

Treći svjedok Emin Berilo rekao je da je čuo da su članovi porodice Tešanović stradali nakon što je jedna od žena ranila vojnika i potom su zapucali.

Prema njegovim saznanjima, jedan dječak je preživio, a o njemu se u selu Lukavac brinuo doktor Mustafa Pintol.

Govoreći o pripadnicima HOS-a, Berilo je naveo da su svi govorili da im je komandant bio Hakala, za kojeg je poslije čuo da se zove Mirko Bunoza.

Na ovu izjavu reagovao je optuženi Bunoza koji je rekao da nikada nije bio komandant HOS-a, te da mu „se čini da ova istraga ide u pogrešnom pravcu“.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

regionalnom saradnjom do optužnice za stradanje srba iz trnova

Optužnica za zločine nad Srbima u Trnovu – Jadovno 1941.

SLUŽEN PARASTOS ZA UBIJENE SRPSKE CIVILE I BORCE …

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: