fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

REGIONALNOM SARADNjOM DO OPTUŽNICE ZA STRADANjE SRBA IZ TRNOVA

Sud_BiH.jpg
Tužilaštvo BiH

Jednu od najobimnijih optužnica za stradanje više od 90 Srba sa područja opštine Trnovo kod Sarajeva, Tužilaštvo BiH podiglo je zahvaljujući regionalnoj saradnji, saopštilo je danas Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

Tužilaštvo BiH je, uz pomoć kolega iz Srbije, predložilo saslušanje oko 140 svjedoka i priložilo više od 300 dokaznih materijala.

„Nakon dugotrajne i temeljne istrage u ovom predmetu, prikupljeni su dokazi o pojedinačnim izvršenjima ratnih zločina na području više sela u regionu Trnova, protiv više desetina identifikovanih počinilaca. Ovi predmeti biće predloženi za procesuiranje u nadležnim entitetskim pravosudnim institucijama“, navodi se u saopštenju.

Među žrtvama najviše je bilo starih lica, od kojih su neki imali više od 80 godina, veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine.

Tužilaštvo BiH optužilo je Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoza za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima na širem području opštine Trnovo kod Sarajeva.

Nekadašnji pripadnici jedinica tzv. Armije R BiH, MUP-a BiH, Teritorijalne odbrane BiH i Hrvatskih oružanih snaga optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života srpskih civila.

Optužnicom im je stavljeno na teret protivpravno hapšenje i zatvaranje u objektima formiranim na području opštine Trnovo, paljenje imovine, lišenje života i nečovječno postupanje nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: