Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedočanstva o užasima i ubijanju djece u Jasenovcu

Datum objave: utorak, 28 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Liberalni portali u Hrvatskoj objavljuju svjedočanstva o ubijanju Srba i drugih zatvorenika u konclogoru Jasenovac, kao odgovor na tvrdnje hrvatskih desničara da je riječ o “radnom logoru” u kojem je čak bilo i zabave.

CC0 / Public domain
CC0 / Public domain

Portal “Telegram” /telegram.hr/ podsjeća na svjedočenje Hrvata Ilije Jakovljevića, pristalice Hrvatske seljačke stranke, koji je u logoru proveo nešto više od godinu dana.

U svojoj knjizi “Konclogor na Savi” on opisuje zločine ustaša nad srpskom djecom.

“Još početkom mjeseca odveli su i odnijeli nekoliko stotina u onu staru tursku kuću kraj pravoslavne crkve. Zastavnik Ante i još jedan ubili su ih čekićem. Ubijanje je trajalo tri i po časa.

Na Antunovo ih je opet nestalo oko četiri stotine. Oblijepljeni su prozori na jednoj kući, kako se radi kada se tamane stjenice. Ugušili su ih `ciklonom`”, svjedoči Jakovljević.

Egon Berger, koji je Jasenovcu proveo 44 mjeseca, svjedočio je svakodnevnom teroru.

“Grupa koljača išla je prema našim barakama i zaustavila se pred barakom drugova Srba. Dok je jedan dio koljača ušao u samu baraku, dotle su pred njom Ljubo Miloš, Modrić, Kojić, koji su imali u ruci drvene maljeve, čekali.

Dok su ustaše koje su ušle u baraku izbacivale jednog po jednog zatvorenika, oni su ih dočekivali i maljem u lobanju za jedan nepuni sat stvorili čitavu hrpu pobijenih”, navodi Berger.

O zvjerstvima u Jasenovcu i susjednim selima piše u svojim memoarima i njemački vojni izaslanik u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ general Edmund Glez fon Horstenau.

On je posebno pisao o zločinu iz Crkvenog Boka, srpskog sela na Savi, u koje su “upali ustaški zločinci iz susjednog koncentracionog logora Jasenovac”.

Fon Horstenau piše da je “u ovo nesrećno mjesto nagrnulo u dva navrata oko 500 propalica od 15 do 20 godina pod vođstvom dvojice ustaških natporučnika i da su sve ubijali, silovali žene i mučili ih do smrti, a ubijali su i djecu”.

On je lično vidio u Savi “leš žene kojoj su izvađene oči, a u polni organ ugurano drvo”.

Na osnovu svega što je doživio tokom svog mandata u NDH za njemačkog generala nije bilo dileme da su ustaše i njihov poglavnik Ante Pavelić “banda ubica i zločinaca” i “neljudski sadisti”.

Istoričar Hrvoje Klasić navodi da je i biskup Alojzije Stepinac imao saznanja šta se događa u Jasenovcu, ali da nije bio baš glasan u osudi.

Ipak, i on je, u jednom pismu Paveliću, osvrnuvši se na sedam katoličkih sveštenika koji su umrli u logoru, napisao da je “cijeli Jasenovac sramotna ljaga za NDH”.

Nažalost, u današnjoj Hrvatskoj, ni radovi svjetskih istoričara ni brojna druga svjedočanstva više nisu relevantan izvor.

Na osnovu negacionističkih, selektivnih i tendencioznih interpretacija hrvatskih revizionista sada čak i najtiražnije dnevne novine pišu o Jasenovcu kao mjestu na kojem je bilo “zabave… sportskih utakmica, koncerata, pozorišnih predstava…”.

Klasić kritikuje ćutanje većine u hrvatskom društvu na ovakve revizionističke stavove.

“Nedavno, prilikom posjete Aušvicu, njemački ministar spoljnih poslova izjavio je da je buka rasista i antisemita povezana sa tišinom većine”, ističe on.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac

Vrhunac ustaškog fašizma: Ovo je tekst pesme „Jasenovac i Gradiška Stara“!

Hijerarhija pakla logora Jasenovac: Krvnici-ubice-koljači i njihovi pomagači

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top