Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svetlana Žunić: NATO na Srbiju bacio šest tona uranijuma

U ispaljenim nuklearnim projektilima bačenim na Srbiju 1999. godine bilo je oko šest tona uranijuma 235, koliko bi bilo dovoljno za konstrukciju 170 replika nuklearne bombe kakva je bačena na Hirošimu, istakla je Svetlana Žunić

Radomir Kovačević i Svetlana Žunić (Foto: D. Žarković)
Radomir Kovačević i Svetlana Žunić
(Foto: D. Žarković)

Najčešće posledice NATO bombardovanja i štetnih efekata osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi su poremećaji funkcije tiroidne žlezde, maligna oboljenja, zalivski, odnosno balkanski sindrom koji je prisutan kod vojnika i civilnog stanovništva, zaključak je učesnika jučerašnjeg naučnog skupa „Posledice NATO agresije na SRJ”, koji je organizovao Evroazijski bezbednosni forum, u Institutu za međunarodnu politiku i privredu. Poruka ovog susreta je i da su slični zdravstveni problemi takođe dijagnostikovani i kod vojnika zapadnih zemalja koji su učestvovali u ratovima u Persijskom zalivu.

Profesorka Svetlana Žunić, iz Centra za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije, kaže da je teritorija Srbije bila kontaminirana oko tri decenije i to ne samo u toku NATO bombardovanja SR Jugoslavije i obližnjih teritorija, već za vreme svih zalivskih ratova na Bliskom istoku. Prema dostupnim podacima u svim ovim sukobima upotrebljeno je oko 3.000 tona osiromašenog uranijuma, od čega oko 15 tona u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. „Od toga u ispaljenim nuklearnim projektilima bačenim na Srbiju 1999. godine bilo je oko šest tona uranijuma 235, koliko bi bilo dovoljno za konstrukciju 170 replika nuklearne bombe kakva je bačena na Hirošimu i koja je imala 35 kilograma uranijuma 235”, istakla je Svetlana Žunić.

U izlaganju je navela da bombardovanje projektilima koji sadrže osiromašeni uranijum izaziva globalnu kontaminaciju životne sredine, što dovodi do klimatskih promena koje se manifestuju temperaturnim ekstremima, poput požara.

Po rečima primarijusa dr Radomira Kovačevića, iz Instituta za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović”, posle NATO agresije, poznato je da su posledice bombardovanja SRJ osiromašenim uranijumom po zdravlje stanovništva i životnu sredinu mnogo ozbiljnije nego što je i jedan izveštaj do sada pokazao.

„Najveću moguću opasnost po zdravlje predstavlja upravo inhalacija, udisanje svih štetnih čestica, pa i ovakvih”, rekao je Kovačević.

Napominje da istraživanja, na kojima su radili stručnjaci različitih profila, govore da su kod 20,7 odsto stanovništva u Srbiji primećeni specifični hromozomski poremećaji, za koje se, kaže, veruje da su posledica bombardovanja. „To je deset do dvadeset puta češće nego uobičajeno.”

Što se tiče dekontaminacije zemljišta, rečeno je na skupu, država nema dovoljno sredstava da se kompletan prostor očisti i zato je, poručuju, potrebno formirati međunarodni fond koji bi prikupljao sredstva za ovu namenu, prenosi Politika.

NATO napad na Varvarin
NATO napad na Varvarin

Sputnjik prenosi izlaganja i ostalih učesnika konferencije.

Dr Zorka Vukmirović, naučni savetnik u penziji Instituta za fiziku:

— Zbog hemijskog zagađenja bombardovanjem hemijskih objekata imamo sve elemente hemijskog rata. Način na koji je izvedeno bombardovanje Rafinerije nafte u Novom Sadu i pančevačke Azotare i Petrohemije, istovremeno u jedan sat i deset minuta iza ponoći, što je stvorilo kompozitni oblak, govori o namerama da se napravi indirektni hemijski rat. Atmosferska cirkulacija je pokupila sve ono što je bilo nad Srbijom, a zagađenje je izmereno čak u grčkom gradu Ksnatiju na 200 kilometara istočno od Soluna.

Mr Milorad Kojić, Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih Republike Srpske:

— Prema podacima Zavoda za statistiku RS i Instituta za javno zdravstvo RS broj smrtnih slučajeva usled malignih bolesti u 2014. veći je čak 67 odsto u odnosu na 1998. godinu. Broj umrlih od malignih bolesti konstantno raste iako broj stanovnika opada. Broj smrtnosti od malignih obolenja je porastao sa 16,8 odsto u 2001. na 21,9 u 2014. godini. Prema oceni stručnjaka to je posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, od koga je najviše posledica imalo stanovništvo Hadžića.

Advokat Srđan Aleksić, inicijator ideje o pokretanju tužbe za građansku odgovornost zemalja-članica NATO-a zbog agresije 1999. godine:

— Imamo sve dokaze, ali najteže je dokazati očiglednu činjenicu. Pošto je NATO po sopstvenom statutu odbrambeni savez i nije odgovoran za štetu koju pričini trećoj zemlji, ideja nam je da podnesemo 19 tužbi u 19 zemalja koje smatramo da su odgovorne. Po njihovim ustavima i zakonima imaju odgovornost kada građanima drugih zemalja pričine štetu. Mi imamo i ekološku katastrofu, a tužba za to ne zastareva.

— Na ruku nam ide šest pravosnažnih izvršnih presuda italijanskih sudova. Od 300 italijanskih vojnika i civila u misijama koji su boravili na Kosovu i Metohiji i u međuvremenu oboleli od teških obolenja, kancera, leukemije, 54 je preminulo. Italijanski advokati koji su dobili spor protiv italijanske države žele da nam pomognu i zastupaće nas pred italijanskim sudom.

— Zajedno sa advokatima pre svega zemalja-članica NATO-a i onima iz Kine, Rusije, Indije formiraću jedan dobar pravni tim. Imamo dovoljno materijalnih dokaza i sudsku praksu u Italiji i nadam se da ćemo u ovom velikom sporu uspeti. Mnogi u to ne veruju, ali ja kažem da mi moramo to da pokrenemo. Mi možda nećemo uspeti, ali hoće nove mlade generacije koje će doći. Najteže je ćutati, sakrivati istinu. Moramo da ukažemo na veliku tragediju koja nas je zadesila.

Prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma:

— Žalosno je što niko u državi nije pokušao da sabere ukupne štete i posledice. Od materijalnih koje su ovlaš do sada procenjene na 100 milijardi evra, do cene koju plaćamo zbog izgubljenih života i zdravlja ljudi. Vrednost prirodnih dobara na Kosovu i Metohiji procenjuje se na 75 milijardi, uzurpirana imovina Srba na 2,8 milijardi evra. Kolika je cena mladih koji su napustili Kosmet i Srbiju, pogotovo onih školovanih koji su otišli u svet? Kolika je materijalna vrednost neprocenjivog duhovnog blaga na Kosovu koje nam nije dostupno? Sinergija svih tih nacionalnih gubitaka menja i biće srpskog naroda, što je za posebnu ozbiljnu analizu.

Država Srbija ima obavezu, dužnost i mogućnost da ukaže na sve posledice NATO agresije i sa njima se uhvati u koštac, zaključeno je na skupu.

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

NATO uranijum bačen na BiH i SRJ kao 170 bombi na Hirošimu …

Nisam te zaboravio

Ledeni susret pred zločin: Holbruk baca ultimatum na sto, a onda je Milošević rekao…

Ubijali zemlju 78 dana i noći

Sjećanje na žrtve bombardovanja RTS-a | Jadovno 1941.

NATO izmislio povod za bombe (FOTO/VIDEO) | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: