Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NATO uranijum bačen na BiH i SRJ kao 170 bombi na Hirošimu

Akademik Ljubiša Rakić rekao je danas da je tokom NATO bombardovanja BiH i SR Jugoslavije upotrijebljeno osiromašenog uranijuma u količini koja bi bila dovoljna za konstrukciju oko 170 replika nuklearne bombe bačene na Hirošimu.

Godišnjica NATO bombardovanja Foto: RTRS
Godišnjica NATO bombardovanja Foto: RTRS

„Najčešće posledice na zdravlje ljudi su poremećaji funkcije tiroidne žlezde, maligna obolenja, zalivski i balkanski sindrom koji je prisutan kod naših, ali i zapadnih vojnika koji su učestvovali u tim ratovima“, rekao je Rakić u Domu Vojske Srbije na promociji knjige „Rani i odloženi zdravstveni efekti osiromašenog uranijuma“, autora doktora Svetlane Žunić.

Rakić, koji je recenzent knjige, istakao je da su i anomalije ploda sve češće i češće.

On je naveo da je upotreba osiromašenog uranijuma korišćenog u zalivskim ratovima i na Balkanu dovela do globalne kontaminacije.

Zbog vazdušnog prenošenja čestica nakon eksplozija projektila, dodao je on, posljedice nisu zabilježene samo na područjima gdje je upotrijebljen, već i na udaljenosti od više hiljada milja.

Žunićeva je kazala da bombardovanje projektilima koji sadrže osiromašeni uranijum izaziva globalnu kontaminaciju životne sredine, što dovodi do klimatskih promjena koje se manifestuju temperaturnim ekstremima, požarima i slično.

„Povećana frekvencija šumskih požara zabeležena je na teritoriji Srbije i okolnih zemalja nakon bombardovanja BiH i SR Jugoslavije. Kontaminacija svih prirodnih resursa, uključujući vazduh, vodu i biosferu, uzrok je i kontaminacije populacije i to najčešće putem udisanja“, rekla je Žunićeva.

Ona je dodala da čestice osiromašenog uranijuma u organizam, osim udisanja, dospijevaju i unosom kontaminirane hrane i vode i kontaminacijom ozlijeđene kože.

Žunićeva je istakla da rastući trendovi malignih i nemalignih oboljenja, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svijetu daju podsticaj za proučavanje negativnih posljedica vojnog korišćenja osiromašenog uranijuma.

Svaka studija, zaključila je ona, koja se bavi ovim problemom nema kraja jer je štetni uticaj osiromašenog uranijuma trajan i može se mjeriti milijardama godina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Korijere dela sera: Osiromašeni uranijum – zaboravljeni …

BBC: Bombardovali smo Srbiju osiromašenim uranijumom …

Zašto Italijani umiru od NATO bombi, a Amerikanci ne …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: