Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sveti sveštenomučenik Stanislav ličko-jesenički

Sveti sveštenomučenik Stanislav ličko-jesenički
Sveti sveštenomučenik Stanislav ličko-jesenički

Sveštenomučenik Stanislav Nasadil rođen je 20. oktobra 1907. godine, na teritoriji tadašnje Austrougarske – u Lošticama kod Moheljnica (današnji Olomoucki kraj u Češkoj).

Radi izučavanja bogoslovskih nauka došao je 1923. godine u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a povodom obnove pravoslavlja u Čehoslovačkoj. Otpočeo je školovanje u Sremskim Karlovcima, da bi ga kasnije nastavio i završio 1928. godine u Bogosloviji u Bitolju. Svešteničku službu započeo je u Hramu Svetog proroka Ilije u Ličkoj Jasenici, u Eparhiji gornjokarlovačkoj.

Po početku Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, otac Stanislav Nasadil postao je, kao i mnogi pravoslavni, žrtva ustaškog progona. Uhapšen je 17. juna 1941. godine i zatvoren u Plaškom, gde je zajedno sa svojim episkopom – sveštenomučenikom Savom (Trlajićem) i drugim sveštenicima – zlostavljan i mučen.

Zatim je, nekoliko dana posle sprovođenja u koncentracioni logor u Gospiću, 20. juna 1941. godine, primio mučeničku smrt. Srpska Pravoslavna Crkva pribrojala ga je liku svetih 1961. godine i liturgijski ga proslavlja zajedno sa sveštenomučenikom Savom Gornjokarlovačkim i sa njim postradalim sveštenomučenicima 4. jula po julijanskom, odnosno 17. jula po grigorijanskom kalendaru.

Ova odluka da sveštenomučenik Stanislav Nasadil bude unesen u diptih svetih Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke podseća, između ostalog, i na značajno učešće i veliku podršku Srpske pravoslavne crkve u obnovi pravoslavlja u tadašnjoj Republici Čehoslovačkoj, ujedno i na patnju i stradanje pravoslavnih Srba tokom ustaškog terora.

Spomen novomučenika oca Stanislava Nasadila u kalendaru svetih Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke biće 20. juna, na dan kada je odveden u koncentracioni logor u Gospiću. Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop mihalovsko-košicki gospodin Georgije napisao je na češkom jeziku, za sada, radnu verziju tropara i kondaka Svetom Stanislavu i radi na njihovom prevodu na crkveno-slovenski jezik. Ikonu Svetog sveštenika Stanislava Nasadila živopisala je Radmila Luketić iz Beograda, povodom predstojećeg akta kanonizacije u Sabornom hramu Svetog Jovana Milostivog u Košicama, 9. juna 2019. godine.

Sveti sveštenomučeniče Stanislave, moli Boga za nas!

Izvor:Radio Beseda

Vezane vijesti:

Mitropolit Porfirije učestvovao u činu kanonizacije sveštenomučenika Stanislava Nasadila

Episkopi Irinej i Isihije u Slovačkoj povodom kanonizacije sveštenika Stanislava Nasadila

Jadovnička golgota Sveštenoslužitelja Srpske Pravoslavne …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: