Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sve žrtve imaju imena: Od Nevesinjske puške do Mitrovdanske ofanzive

Datum objave: subota, 12 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Mila Trojanović Gašić

Kako obilježiti Dan pobjede nad fašizmom u narodu koji ima dva antifašistička pokreta međusobno suprotstavljena?

Kako proslaviti ovaj praznik u vrijeme kada se presvučeni fašizam sve više razgolićuje, a imate u toj pobjedi gorak ukus građanskog rata?

Šta za Srbe predstavlja taj 9. maj 1945. godine? Kraj stradanja u genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj? Kraj okupacije? Kraj građanskog rata? Uspješno izvršenu revoluciju?

Kako je moguće slaviti pobjede u sjenci tolikih stradanja srpskog naroda?

Kako pronaći u toj strašnoj tragediji rata 1941-1945. tačke koje nas spajaju, a ne razdvajaju?

Kako, uopšte, objasniti djeci da je narod koji je dao toliko života za tu pobjedu, koji je ubijan do istrjebljenja u tom ratu sa svih strana, na nekom dubljem nivou možda i poražen?

Šta možete danas reći djeci Nevesinja o Drugom svjetskom ratu, a da to ne budu samo opšte istine o velikim bitkama tog rata?

Na kraju krajeva, koje su naše bitke Drugog svjetskog rata koje  bi mogle stati u red sa Kolubarskom i Cerskom bitkom, odbranom Beograda i Solunskim frontom?

Može li se slaviti kao dan oslobođenja dan kada mučenički stradaju nedužne djevojke u nekoj neshvatljivoj mržnji i osveti?

Može li se taj 14. februar u Nevesinju i po čemu uporediti sa 20. novembrom 1918. godine, kad junačka srpska vojska na čelu sa kapetanom Dragoljubom Mihailovićem, dočekana iskrenim ushićenjem naroda, ulazi u Nevesinje i konačno ga oslobađa od tuđina, posle 437 godina?

I možda je djeci lakše objasniti žrtvu podnesenu u ratovima za slobodu od žrtve  podnesene u miru za one koji su nas satirali u svim ratovima?

Kako objasniti učenicima cinizam naših neptijatelja da nas proglašavaju danas fašistima i genocidnim narodom? Kako se moglo dogoditi ovakvo obrtanje istorije? Zašto smo im to dozvolili?

Hoćemo li našoj djeci prepustiti da se sami snalaze na stranputicama istorije koju nam drugi pišu? Hoćemo li ih prepustiti drugima da ih vaspitavaju i obrazuju?

Hoćemo li dopustiti i da od Drugog svjetskog rata prođe 100 godina bez odgovora na ova teška pitanja?

Hoćemo li prećutati 2045. stogodišnji jubilej kao što ćutimo 2018. o velikoj pobjedi srpskog naroda?

I na kraju, kako odgovoriti na pitanje, koje se nameće, ko čini Besmrtni puk kod Srba? I zar samo puk?

Za početak treba odgovoriti na pitanje šta je to što nas spaja. Urođena težnja ka slobodi? Stradanja nevinih muškaraca, žena, djece? Oboje ili nešto treće?

I ne boli toliko žrtva podnesena za slobodu s oružjem u ruci koliko žrtva bez mogućnosti da se braniš!

Počevši od Nevesinjske puške pa do Mitrovdanske ofanzive, pokušali smo povezati tačke koje nas spajaju i predstaviti tu neprekinutu nit oslobodilačkih težnji srpskog naroda i sjetiti se svih nevino stradalih, u posebno krvavom 20.vijeku!

Otuda u našem Besmrtnom puku,  i  ustanici Nevesinjske puške, među kojima je i Petar Mrkonjić, i Bogdan Žerajić, i Marko Perin, kao pripadnik Mlade Bosne, i solunski dobrovoljci, njih preko šest stotina, i Blagoje Parović, španski borac, i ustanici iz Junskog ustanka 1941,otuda zajedno  Petar Samardžić i Obren Ivković, i nevino stradali u genocidu nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, i Milan Nišović, četrnaestogodišnjak, prva žrtva ustaškog divljanja u Nevesinju, i sveštenik Bogdan Đogović, svirepo mučen pa ubijen u istom genocidu, i slike i imena žrtava komunističkog terora, i slike i imena poginulih boraca u Otadžbinskom ratu 1992-1995. godine.

Sve žrtve imaju imena.

Ispisali smo imena svih onih za koje smo znali, i istakli pojedina imena kao simbole otpora i stradanja!

Koliko je bezimenih žrtava, nikad nećemo saznati!

Sve u slavu i čast srpskog naroda!

(slobodnahercegovina.com)

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Čubrilović: Zabrinjava povampirenje ustaštva i fašizma

Narodi bivše Jugoslavije dali značajan doprinos pobjedi nad fašizmom
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top