fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Čubrilović: Zabrinjava povampirenje ustaštva i fašizma

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da žrtve fašističkog zločina nikad ne smiju biti zaboravljene kao ni veliki zločin počinjen nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, te da zabrinjavaju sve učestaliji pokušaji revidiranja ideje antifašizma praćeni sve agresivnijim povampirenjem ustaštva i fašizma u regionu.

Nedeljko Čubrilović Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović Foto: RTRS

„Svjedoci smo da je, pored davanja naziva ulica imenima ustaških komandanta, postala praksa da se, u vrijeme obilježavanja godišnjica i sjećanja na jasenovačke žrtve, u Hrvatskoj otvoreno veliča NDH, ističu ustaška obilježja i slave zločinci, a minimiziraju i vrijeđaju žrtve i njihovi potomci“, naglasio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje je opasno, poražavajuće i nemoralno za jednu evropsku zemlju koja slavi ideje fašizma i nacizma, te je poručio da takvo postupanje mora biti zaustavljeno.

Čubrilović je rekao da je važno mladim generacijama prenijeti znanje o stradanju i patnji, ali i o odlučnosti, dostojanstvu, ponosu, hrabrosti i slobodarskom duhu srpskog naroda u borbi za slobodu, kako bi nastavili da njeguju ideje antifašističke borbe.

Čestitajući građanima Srpske 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, on je naglasio da je srpski narod dao ogromnu žrtvu u borbi protiv fašizma i da se hrabro pridružio velikim silama u pobjedi nad najvećim zlom čovječanstva.

Čubrilović je poručio da je srpski narod slobodarski narod koji je bio primoran kroz istoriju da se hrabro bori za svoju slobodu, čime je pokazao da je uvijek na strani pravde, slobode i demokratije.

On je naglasio da su Republike Srpska i srpski narod ponosni što su i dalje odlučno na strani antifašizma, slobode i demokratije.

„To je bio put naših hrabrih predaka koji su za ove ideje dali svoje živote. Za sve one koji su nevini stradali u jasenovačkom i drugim logorima samo zato što su bili Srbi. Jevreji, Romi ili antifašisti. Među njima bio je i veliki broj djece, jer samo su u NDH postojali takvi logori, logori za djecu. Nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu za našu slobodu i nikada ne smijemo skrenuti s tog puta“, zaključio je Čubrilović.

Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj dan je kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Ustaštvo nad glavom Srba

Kakva ideja: Spomenik Stepincu u Beogradu

Narodi bivše Jugoslavije dali značajan doprinos pobjedi nad fašizmom

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: