fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Sva kompromitujuća dokumenta o Stepincu su pod ključem“

Beograd — Dokumenta koja kriju pravu istinu o delu kontroverznog katoličkog kardinala Alojzija Stepinca zaključana su u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pišu „Večernje novosti“.

Vatikanski arhiv
Vatikanski arhiv

Sva kompromitujuća građa izdvojena je iz Stepinčevog dosijea hrvatske Službe državne bezbednosti i umesto u Hrvatskom državnom arhivu završila je pod ključem na Kaptolu, piše list.

U trijaži dokumentacije učestvovao je i vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj, a pojedina akta iz dosijea izvukao je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđma, navodi beogradski dnevnik.

Ova neprocenjiva arhivska građa decenijama je nedostupna istraživačima i istoričarima.

Uvid u nju nisu imali ni članovi mešovite komisije Srpske partijaršije i Hrvatske biskupske konferencije koje već godinu dana vode dijalog u cilju rasvetljavanja istorijske uloge kontorverznog hrvatskog nadbiskupa u vreme Drugog svetskog rata, navode „Večernje novosti“.

Da je vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj uklanjanjem kompromitujućeg matrijala oprao Stepinčevu biografiju već decenijama se govori u krugovima istoričara genocida u NDH.

Slična tvrdnja izneta je i u poslednjem broju zagrebačkog nedeljnika „Globus“, navodi beogradski list.

Kako se navodi ključni momenat za skrivanje građe dogodio se 1992. godine ubrzo po dolasku HDZ na vlast kada je hrvatski MUP kardinalu Franji Kuhariću predao sve materijale hrvatskle DB vezane za delovanje Katoličke crkve od 1945. do 1990. kao i svu stariju građu.

Crkva je ovu građu 2000. prosledila Hrvatskom arhivu, ali nekompletnu, a glavninu i to najdelikatniju, Kapitol je zadržao i stavio pod trajni embargo.

Ova operacija, kako navodi list, odvijala se uz odobrenje Tuđmana, koji je Kuhariću nešto ranije (1990. ili 1991. godine) lično uručio originalne primerke pet tomova Stepinčevih dnevnika.

Ovi zapisi i danas se zaključani čuvaju na Kapitolu, iako se smatraju krunskim dokazom o Stepinčevoj umešanosti u zločine NDH, navode Novosti.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

„Jasenovac gori od Aušvica, kanonizacija Stepinca zločin“

Šok na kraju rada komisije: Stepinac mučenik, ni slova o …

Da li će i kada papa Franja kanonizovati Stepinca?

Između Stepinca blaženog i Vukašina jasenovačkog

Crkve bez dogovora o Stepincu

Stavovi o Stepincu ostali suprostavljeni

Stepinac može da posvađa Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu …

„Stepinac – duhovni vođa eliminacije Srba“ | Jadovno 1941.

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid …

Još malo o razgovorima o nadbiskupu Alojziju Stepincu

„Srpska strana nije dokazala da je Stepinac bio zločinac …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: