fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Crkve bez dogovora o Stepincu

Završen rad Mešovite komisijE SPC i katolika o kontroverznom kardinalu. Događaji, nastupi, spisi… različito se tumače, navedeno u saopštenju

Razlike Alojzije Stepinac izaziva negativne emocije kod pravoslavnih vernika
Razlike Alojzije Stepinac izaziva negativne
emocije kod pravoslavnih vernika

Mešovita komisija Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije posle šest sesija razgovora o kontroverznom kardinalu Alojziju Stepincu došla je do zaključka da su tumačenja katoličkih Hrvata i pravoslavnih Srba i dalje različita, ali i da postoji saglasnost o mogućnosti budućeg rada na ovu temu.

Ovo je navedeno u zajedničkom saopštenju posle poslednjeg susreta članova ovog tela, koje je pod upravom vatikanskog šefa odeljenja za istorijske nauke opata Bernarda Ardure prethodna dva dana zasedalo u Domu svete Marte u Vatikanu.

– Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, ćutanje i stavovi ostali predmet različitih tumačenja. Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je kako su dve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i da su imale svoje mučenike i ispovedaoce vere – navedeno je u saopštenju.

Mešovita komisija, kako je navedeno, složila se da je rad njenih članova omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960. godine, kada je Stepinac umro, kao i da se u radu „mogao osvetliti život i služba jednog uglednoga katoličkog pastira u posebno teškom istorijskom periodu“.

U saopštenju objavljenom na sajtu Hrvatske biskupske konferencije stoji i da su članovi tela za razgovor o Stepincu istakli da su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je „dobrodušno prihvatio molbu patrijarha Irineja da formira komisiju“.

– Svi članovi su zahvalni na srdačnoj atmosferi u kojoj su, s punom slobodom izražavanja, mogli da ispune zadatke poverene Komisiji, odnosno da pristupe zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca. Oni su od početka rada bili svesni da je postupak njegove kanonizacije u isključivoj merodavnosti pape, a potvrdili su i da svaka crkva ima sopstvene kriterijume za postupak kanonizacije – stoji u saopštenju.

KOMISIJE

Vatikanskom sastanku, šestom po redu, na temu uloge kardinala Stepinca u ime SPC prisustvovali su mitropoliti Amfilohije i Porfirije, episkopi Jovan (Ćulibrk) i Irinej (Bulović) i ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković. Rimokatoličku crkvu zastupali su kardinal Josip Bozanić, biskupi Antun Škvorčević i Ratko Perić, kao i istoričari Jure Krišto i Mario Jareb.

Autor: R. Dr.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Stavovi o Stepincu ostali suprostavljeni

Stepinac može da posvađa Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu …

„Stepinac – duhovni vođa eliminacije Srba“ | Jadovno 1941.

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid …

Još malo o razgovorima o nadbiskupu Alojziju Stepincu

„Srpska strana nije dokazala da je Stepinac bio zločinac …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: