fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sutra presuda za zločine nad Srbima u Rogatici i Foči

Apelaciono vijeće Suda BiH sutra će izreći presudu Muhamedu i Tariku Šišiću, te Azizu Šuši i Emiru Drakovcu za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva i ratnih zarobljenika 1992. godine na području Rogatice i Foče.

Kukavice – parastos Foto: RTRS / arhivska fotografija

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu četvorici pripadnika takozvane Armije BiH u oslobađajućem dijelu, dok je u osuđujućem potvrdilo 14-godišnju kaznu izrečenu Emiru Drakovcu za ratni zločin počinjen u selima Vratsalići kod Rogatice i Zebina Šuma kod Foče.

Prvostepenom presudom su Tarik i Muhamed Šišić i Aziz Šuša oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Drakovac je osuđen da je zajedno sa još jednom osobom učestvovao u ubistvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da je Drakovac s Ramizom Salićem u selu Zebina Šuma u decembru 1992. godine mučio zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske.

Drakovac je za zločin protiv civila osuđen na osam godina, a za mučenje u Zebinoj Šumi na sedam. Sudsko vijeće mu je izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 14 godina.

Prvostepenom presudom iz marta 2017. godine Drakovac je oslobođen optužbe da je sa optuženima Muhamedom i Tarikom Šišićem i Azizom Šušom učestvovao u napadu na konvoj u Kukavicama kod Rogatice, kada je smrtno stradao 21 civil, a 39 ranjeno.

Prvostepeno vijeće je utvrdilo da su optuženi bili prisutni na licu mjesta i učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, ali da ostaje sumnja oko cilja koji su napadali, odnosno u pogledu uvjerenja da su optuženi znali da je riječ o civilima.

Na ovu presudu Tužilaštvo BiH je priložilo žalbu koju je Apelaciono vijeće prihvatilo, uz obrazloženje da su navodi osnovani jer je Prvostepeno vijeće propustilo savjesno ocijeniti sve izvedene dokaze, kao i obrazložiti opravdanost razloga zbog kojih su optuženi pogrešno vjerovali da se prema njima kreće vojna, a ne civilna kolona.

Izricanje presude zakazano je za 9.30 časova.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Obilježeno 26 godina od stradanja srpskih civila Rogatice

Godišnjica stradanja goraždanskih Srba u Kukavicama

Svjedok vidio kako optuženi siječe glavu srpskom civilu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: