Sutra obilježavanje Dana oslobođenja Beograda od nacista

Datum objave: sreda, 19 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Beogradu će sutra, povodom obilježavanja 72 godine od oslobođenja ovog grada u Drugom svjetskom ratu, biti održano više manifestacija, a prvi put memorijalni defile gradskim ulicama.

Oslobađanje Beograda
Oslobađanje Beograda

Ovaj datum biće obilježen višečasovnim programom u okviru kojeg će stanovnicima Beograda i turistima biti dočaran dan kada je Beograd poslije troipogodišnje okupacije oslobođen od nacista.

Gostima će nakratko biti predstavljena operacija oslobađanja Beograda, atmosfera na ulicama, situacije u kojima su 20. oktobra 1944. godine bili vojnici oslobodioci.

U memorijalnom defileu koji će krenuti u podne Ulicom kralja Milana, od “Londona” do Palate “Albanija”, biće borci koji su učestvovali u “Beogradskoj operaciji” oslobođenja grada 1944. godine.

Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojima se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

Građani će imati priliku da vide i postavku originalnih fotografija Ulice kralja Milana, odnosno Srpskih vladara, kako je izgledala u tom trenutku, kao i tadašnji izgled prolaza ispred Starog dvora, Palate “Albanija”, te bunkere i utvrđenja u trenutku kada je vojska ušla u grad.

U defileu će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kao i gradska organizacija SUBNOR-a.

Proslavu bi trebalo da uveličaju i topovi i tenk koji će biti kod Palate “Albanija” na Terazijama, dok će kod hotela “Moskva” posjetioci moći da uživaju u taktovima vojne muzike.

Potom će u 15.00 časova predstavnici Vlade Srbije i Grada Beograda otkriti ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile ime po sovjetskim komandantima jedinica Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda.

Na Novom Beogradu bivša Ulica Goce Delčeva postaje Bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska ulica postaje Ulica generala Ždanova.

Kako je izgledala velika bitka za Beograd, građani će moći da vide na izložbi koja će u 16.00 časova biti otvorena na platou ispred Skupštine grada, gdje će biti izloženo oružje koje su koristili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda, a biće prikazane fotografije iz oktobra 1944. godine.

Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda biće održana u Narodnom pozorištu u Beogradu u 20.00 časova, a prisustvovaće joj predstavnici Vlade Srbije, Skupštine Srbije, grada Beograda, diplomatski kor, predstavnici boračkih organizacija, vjerskih zajednica, javnog, kulturnog i društvenog života.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Prvi put memorijalni defile povodom oslobođenja Beograda

Defile centrom grada i svečana akademija za Dan oslobođenja Beograda
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top