fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sutra obilježavanje 96-godišnjice internacije Srba u dobojski logor

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prnjavor/logor-u-doboju.jpg

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u Doboju će sutra biti obilježena 96-godišnjica internacije Srba u dobojski logor 1915. godine.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da program obilježavanja ovog događaja počinje u 11.00 časova služenjem parastosa u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

Dunjić je naveo da će u 11.30 časova biti položeno cvijeće na spomen-kosturnicu i spomenik žrtvama dobojskog logora, u 11.45 časova obraćanje zvaničnika, a potom će u dobojskom Centru za kulturu biti održana duhovna akademija.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da dobojski zloglasni logor, koji su osnovale austrougarske vlasti 27. decembra 1915. godine s namjerom da se stanovništvo pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine ukloni sa vijekovnih ognjišta i ostavi prostor za naseljavanje nepravoslavnog življa, predstavlja prvo masovno stratište ljudi u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope.

„Kroz logor je za godinu i po dana prošlo 45 791 lice, od čega 16 996 žena i djece. Oko 12 000 Srba ostavilo je svoje kosti u rijekama Bosni i Spreči, te ledinama i brežuljcima, a najmanje u pravoslavnom groblju“, istakao je Torbica.

On je naglasio da je namjera ovog logora bila stvaranje tampon zone koja je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, što bi omogućilo bržu i lakšu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana.

„Pregladnjeli Srbi su trovani, mučeni, vješani, ubijani i ponižavani, a srpske žene silovane, zbog čega je dobojski logor postao logor smrti i crna grobnica“, zaključio je Torbica.

Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srpske uvrstio je u program obilježavanja značajnih istorijskih datuma iz istorije srpskog naroda 27. decembar 1915. godine kao Dan internacije Srba u dobojski logor.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: