Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilježavanje 76 godina od Novosadske racije

Grad Novi Sad, zajedno sa Eparhijom bačkom Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i Jevrejskom opštinom, danas će obilježiti 76 godina od zloglasne Novosadske racije.

Spomenik "Porodica"
Spomenik „Porodica“

U zločinačkom piru mađarskih fašističkih okupacionih snaga u januaru 1942. godine samo u Novom Sadu i okolini stradalo je više hiljada nedužnih ljudi, prvenstveno Srba i Jevreja.

Tokom krvave i neviđeno surove i brutalne akcije u Novom Sadu stradao je i jedan broj nedužnih ljudi drugih nacionalnosti, prije svih Rusa i Roma.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 76 godina od Novosadske racije Miroslav Ilić rekao je da program počinje sutra u 12.00 časova obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

„Pomen nevinim žrtvama Racije služiće episkop bački Irinej, kao i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel“, rekao je Ilić na konferenciji za novinare, predstavljajući program obilježavanja ovog datuma.

Ilić je naveo da će pomen nevinim žrtvama Racije biti održan i na novosadskoj plaži „Štrand“, pored Dunava u 13.45 časova.

Protojerej Vladan Simić zahvalio je predstavnicima grada za saradnju u vezi sa obilježavanjem 76 godina od Racije.

„Veoma je važno što grad, Jevrejska opština i Eparhija bačka već godinama uspešno organizuju obeležavanje godišnjice Racije, kojom se neguje kultura sećanja na njene nedužne žrtve“, istakao je Simić.

Najavljeno je da će komemorativnom skupu povodom 76 godina od Novosadske racije prisustvovati i predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Pokrajinske vlade, predstavnici ambasade Izraela u Srbiji i ambasade Mađarske u Srbiji.

Počast nevimim žrtvama Novosadske racije biće odata i spuštanjem vijenaca u Dunav s broda Riječne flotile Vojske Srbije.

Novosadska racija je naziv za pogrom koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima u Novom Sadu tokom Drugog svjetskog rata od 21. do 23. januara 1942. godine.

Ova zločinačka akcija je dobro isplanirana danima ranije od najviših vojno-policijskih funcionera tadašnje fašističke Mađarske, a sa čime je bila upoznata i tadašnja njena Vlada.

Prema pojedinim istorijskim izvorima, za tri dana Racije u Novom Sadu surovo je pobijeno i pod led Dunava bačeno više od 2.000 nevinih Novosađana.

Ukupan broj nestalih i ubijenih tokom pogroma u Novom Sadu i okolnim mjestima i naseljima je oko 4.500 „nepodobnih“ ljudi, kako su žrtve nazivali mađarski zlikovci.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

„Ledena tišina“ – sećanja na žrtve Novosadske racije

Novosadska Racija 1942.

Sećanje na pogrom hiljade nevinih | Jadovno 1941.

Godišnjica početka januarske Racije 1942. u Šajkaškoj oblasti …

Kako sam preživeo »novosadsku raciju« – Ivan Ivanji | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: