fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na pogrom hiljade nevinih

Programom „Ledena tišina“ biće obeležena 75. godišnjica racije

Nemilosrdni mađarski fašisti: Hortijeve jedinice ubijaju nevino stanovništvo
Nemilosrdni mađarski fašisti: Hortijeve
jedinice ubijaju nevino stanovništvo

Nizom događaja Kulturni centar Novog Sada obeležiće narednih dana jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada – 75. godišnjicu Novosadske racije.

U okviru programa „Ledena tišina“, Novosađani će imati priliku da se od 24. do 26. januara na izložbama i predavanjima bliže upoznaju sa tragičnim događajima 1942. godine pod mađarskom okupacijom. Među žrtvama pogroma našli su se i izuzetni umetnici, čiji se rad i dan-danas pamti.

– Program „Ledena tišina“ biće u znaku edukativnih i značajnih predavanja. Posetioci će imati priliku da saznaju više o Novosadskoj raciji i drugim događajima, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji grada – najavljuju iz KCNS.

U utorak, 24. januara u podne, biće otvorena izložba „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. godine“, koju će otvoriti direktor KCNS Bojan Panaotović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, dr Milan Micić, i v. d. direktora Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan.

Istog dana u Tribini mladih, u 12.30, dr Drago Njegovan govoriće na temu: „Ulazak mađarske vojske u Bačku aprila 1941“. Sutradan će dr Milan Micić održati predavanje „Kolonistička naselja u Bačkoj 1920-1941“, a u četvrtak, 26.januara, dr Aleksandar Horvat govoriće na temu: „Mađarski okupacioni režim u Bačkoj 1941“. Obe tribine počeće u 12 časova.

OKUPACIJA I RACIJA

GODIŠNjICA Novosadske racije obeležava se u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je od 4. do 29. januara 1942. u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada žitelja, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Autor: J. S.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Godišnjica početka januarske Racije 1942. u Šajkaškoj oblasti

Novosadska Racija 1942.

Na Tisi crna ćuprija

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: