Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilježavanje 73 godine od Bitke na Sutjesci

U Dolini heroja na Tjentištu danas će biti obilježene 73 godine od Bitke na Sutjesci.

Spomenik - Tjentište
Spomenik – Tjentište

Obilježavanju, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovaće delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Socijalitičke partije Petar Đokić.

Program će početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu, dok je u 11.20 časova planirno obraćanje zvaničnika.

Potom će od 11.45 časova uslijediti prigodan kulturno-umjetnički program, a zatim i besplatan ručak za posjetioce.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, rekao je ranije da je Bitka na Sutjesci, sinonim odbrane slobode.

Prema njegovim riječima, bitka na Sutjesci je ušla u istoriju kao primjer pokazane velike izdržljivosti i visokog morala.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da će lokalna zajednica i ove godine učiniti sve da ovaj događaj bude obilježen kako zaslužuje.

“Bitka na Sutjesci jedan je od događaja iz Drugog svjetskog rata koji su značili prekretnicu u borbi protiv okupatora, i ona je potvrda našeg opredjeljenja da smo uvijek bili na strani slobode i pravde”, istakao je Mašić.

Predsjednik banjalučkog SUBNOR-a Rade Džajić rekao je, povodom obilježavanja 73 godine od bitke na Sutjesci, da je ova bitka za partizanski pokret značila “biti ili ne biti”.

“Mnoge jedinice su u toj bici bile prepolovljene, desetkovane. Značajan broj Krajišnika, kao i Banjalučana, izginuo je na Sutjesci. To je bila velika bitka za sve, a oni koji to tvrde suprotno, nisu na dobrom putu”, rekao je Džajić Srni.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva “Švarc” /”Crno”/ njemačkih trupa u ljeto 1943. godine.

Cilj ove operacije bilo razoružanje četnika i uništenje operativne grupe NOVJ. Operacija je imala dvije etape – razoružanje i raspuštanje četnika /i likvidaciju štaba Draže Mihailovića/, i uništenje operativne grupe NOVJ.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga NOVJ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine probojem obruča i probojem glavnine snaga NOVJ u BiH.

I prema obimu i broju poginulih vojnika, Bitka na Sutjesci bila je najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije.

Bitka na Sutjesci postala je zbog toga simbol izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u najtežim iskušenjima. Mnoge ulice, škole, ustanove i sportska društva u poslijeratnoj Jugoslaviji nazvane su po ovoj bici.

Za sve koji žele da prisustvuju današnjem obilježavanju obezbijeđen je autobuski prevoz do Tjentišta iz Banjaluke, Kozarske Dubice, Prijedora, Laktaša, Teslića i Foče. Očekuju se i autobusi sa posjetiocima iz Srbije i Crne Gore, kao i dolazak studenata sa Pala.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: