Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilježavanje 102 godine od internacije Srba u Dobojski logor

U Doboju će danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obilježene 102 godine od internacije Srba u dobojski logor u kojem ih je ubijeno 12.000.

Spomenik žrtvama Dobojskog logora
Spomenik žrtvama Dobojskog logora

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je logor u Doboju osnovan 27. decembra 1915. godine i da je u njega do 7. jula 1917. interniran 45.791 Srbin. Među njima je bilo 16.673 muškarca, 16.996 žena i djece i 12.122 srpskih vojnika.

„Statistika govori da je u tom logoru za nepune dvije godine stradalo oko 12.000 Srba, među kojima 643 djece“, rekao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da su zatočeni Srbi najstrašnije mučeni i svirepo ubijani.

On je istakao da je dobojski logor u Prvom svjetskom ratu bio prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope.

„To vrijeme i ti događaji praktično su vezani za odluke Berlinskog kongresa koji je 1878. godine dobio na raspolaganje BiH, dok je 1908. godine car Franc Ferdinand aneksirao BiH, što je izazvalo revolt i uzrokovalo izbijanje Prvog svjetskog rata u kome je od 1914. do 1918. godine stradao ogroman broj ljudi“, naveo je Savanović.

On je podsjetio da je ofanziva Austrougarske protiv Srbije u prvoj godini rata završena potpunim slomom u bitkama na Ceru i Kolubari, ističući da se te bitke smatraju najvećim pobjedama Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Savanović je napomenuo da su ovi porazi i realizacija strateških i političkih ciljeva Austrougarske jedan od razloga formiranja dobojskog logora.

On je naveo da je plan bio da se stanovništvo pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine ukloni sa vjekovnih ognjišta i stvori tampon-zona koja je trebalo da geografski i fizički razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH.

„Time bi bio stvoren prazan prostor za naseljavanje nepravoslavnog življa i omogućeni uslovi za bržu i lakšu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana“, istakao je Savanović.

On je rekao da su Srbi zapadno od Drine imali tešku istoriju i sudbinu, podsjetivši da je 1878. godine u BiH bilo 1.159.000 stanovnika, od toga 42,8 odsto Srba, 38,7 odsto muslimana i 18,1 odsto Hrvata, dok je ostalih bilo mnogo manje.

Savanović je rekao da je u Hrvatskoj 1941. godine bilo šest miliona stanovnika, od kojih 1.850.000 Srba.

On je istakao da su zapadni mehanizmi, uz pomoć snažnog rimokatoličkog faktora, posebno od polovine 19. do kraja 20. vijeka, radili na tome da Srba nema, da ih treba protjerati, pokrstiti i uništiti.

„Danas moramo biti svjesni činjenice da je jedini opstanak Srba na ovom prostoru institucionalni okvir – Republika Srpska. Da nema nje, mi bismo danas bili statistička greška, kao što je slučaj u Hrvatskoj“, naglasio je Savanović.

On je poručio da Srbi moraju biti jedinstveni kao narod, i politički i u svakom drugom smislu, te da se moraju ekonomski razvijati da bi odbranili ovaj prostor.

Pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je programom obilježavanja „Internacije Srba u dobojski logor 1915. godine“ predviđeno da u 10.30 časova u dobojskoj Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla bude služen parastos srpskim logorašima.

On je dodao da će u 11.00 časova biti položeni vijenci na Spomen-kosturnicu, a u 11.30 časova na spomenik „Dobojski logor 1915-1917“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U Beogradu održana akademija o stradanju Srba u dobojskom …

Dobojski logor je prvo organizovano masovno stratište Evrope …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: