fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dobojski logor je prvo organizovano masovno stratište Evrope

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je dobojski logor u Prvom svjetskom ratu bio prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope.

Spomenik žrtvama Dobojskog logora
Spomenik žrtvama Dobojskog logora

„U tom logoru, prema procjenama, interniran je 45.791 Srbin, od kojih je bilo 17.000 žena i djece, dok je u svemu tome stradalo 12.000 Srba“, istakao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Savanović je podsjetio da su ofanziva Austrougarske protiv Srbije u prvoj godini rata završila potpunim slomom u bitkama na Ceru i Kolubari, ističući da se te bitke smatraju najvećim pobjedama Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

„Ovi porazi i realizacija strateških i političkih ciljeva Austrougarske jedan je od razloga formiranja Dobojskog logora“, napomenuo je Savanović.

On je naveo da je plan bio da se stanovništvo pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine ukloni sa svojih vjekovnih ognjišta i stvori tampon-zona koja je trebalo da geografski i fizički razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH.

„Time bi se stvorio prazan prostor za naseljavanje nepravoslavnog življa i omogućili uslovi za bržu i lakšu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana“, istakao je Savanović.

On je najavio da u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Doboju večeras duhovnom akademijom u 19.00 časova u Doboju počinje obilježavanje „Internacije Srba u dobojski logor 1915. godine“.

Pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će program obilježavanja „Internacije Srba u dobojski logor 1915. godine“ biti nastavljen sutra u 10.30 časova služenjem parastosa nastradalim srpskim logorašima u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

Milunović je dodao da je u 11.00 časova predviđeno polaganje vijenaca na Spomen-kosturnicu, a u 12.00 časova polaganje vijenaca na spomenik „Dobojski logor 1915-1917“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sjećanje na stradanje Srba u dobojskom logoru prije 100 godina …

Vladika Hrizostom: SPC će otrgnuti od zaborava srpska …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: