Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje Mladiću-vještak: Izvještaj demografa optužbe o Tomašici neprihvatljiv

Vještak odbrane za demografiju Svetlana Radovanović izjavila je na današnjem suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je izvještaj demografa optužbe Eve Tabo o žrtvama iz grobnice Tomašica kod Prijedora „neprihvatljiv“ i koncipiran tako da se prema nalogu Tribunala dobije što veći broj žrtava.

Suđenje Ratku Mladiću  Foto: RTRS
Suđenje Ratku Mladiću Foto: RTRS

„Nijedan dio izvještaja o Tomašici nije prihvatljiv“, rekla je Radovanovićeva.

Ona je rekla da se Tabo „poigrava sa istinom“, ističući da demograf optužbe nije navela kriterijume prema kojima je osobe ekshumirane iz Tomašice našla na spiskovima nestalih osoba koje su sačinile vlasti u BiH i međunarodne organizacije.

„Doktor Tabo birala je djelimične kriterijume kao što su ime oca, godina rođenja ili slično“, pojasnila je Radovanovićeva, prenose beogradski mediji.

Ona je kao primjer navela to da je na određenim tabelama bilo isto ime oca, isto prezime, ali potpuno različita godina i mjesto rođenja žrtve.

„Tabo je ocijenila da je to ista osoba, ali na osnovu čega… Ona to naziva malim razlikama – da li je godina i mjesto rođenja mala razlika?“, upitala je vještak odbrane generala Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Ona je ocijenila da je Tabo „namjerno prikrivala kriterijume“ za „uparivanje“ osoba sa različitih spiskova.

„Tabo je pogriješila i kada je sabirala broj ekshumiranih tijela i kostiju koja su pripadale istim osobama. Ne možete to sabirati i reći da imate ukupno 712 slučaja. To se ne sabira. Šta znači 712? Da li kostiju – nije, da li cijelih tijela – nije“, rekla je Radovanovićeva.

Prema njenim riječima,riječ je o „čistoj manipulaciji“ i „statističkom egzibicionizmu“.

„Broj hitaca ispaljen na nekog nema nikakve veze sa demografijom. Demografija se ne bavi time, bavi se uzrokom smrti. Statistika hitaca nema veze sa demografijom, ima veze uzrok smrti“, dodala je Radovanovićeva.

Na kraju glavnog iskaza, Radovanovićeva je naznačila da je Tabo primijenila metodologiju da bi se došlo do „ciljanih rezultata, prema kriterijumu Tribunala, a to su veliki brojevi“.

„Cijeli izvještaj koncipiran je da se dobije što veći broj žrtava, a da se, pri tom, izbjegnu zvanični izvori o mortalitetu. Takve ciljane rezultate niko ne uzima kao relevantne. U naučnoj demografiji se to ne radi“, zaključila je Radovanovićeva.

Danas započeto unakrsno ispitivanje demografa odbrane, tužioci će nastaviti sutra.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Suđenje Mladiću – eksploziju na Markalama izazvao eksploziv ispod tezge

Politika SDS-a bila politika ostanka u Jugoslaviji

Uklanjanje nesrpskog stanovništva nije bila zvanična politika Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: