Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje Mladiću – eksploziju na Markalama izazvao eksploziv ispod tezge

Bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija Jan Sehers izjavio je danas u Haškom tribunalu da je eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine, kada su stradali civili, izazvao eksploziv postavljen ispod tezgi i da je bilo gotovo sigurno da Srbi nisu ispalili granat

Ratko Mladić  Foto: arhiv
Ratko Mladić Foto: arhiv

– UN su uvijek govorile da ne znaju ko je ispalio granatu, ali je bilo gotovo sigurno da to nisu bili Srbi – naveo je Sehers na suđenju generalu Ratku Mladiću.

On je rekao da su mu istražioci koji su bili na licu mjesta prenijeli da je eksploziju na Markalama izazvao “eksploziv postavljen ispod tezgi”.

Sehers je naveo da je, dok je kasnije službovao u Zagrebu, vidio šifrovani izvještaj o toj eksploziji, koji je upućen u sjedište UN u Njujorku, u kojem je bilo navedeno da je eksploziv bio podmetnut pod tezgu na Markalama.

On je posvjedočio i da je takozvana Armija BiH namjerno otvarala vatru iz neposredne blizine bolnice na Koševu i komande Unprofora da bi izazvali srpsku artiljeriju da granatira te objekte.

– Bilo je izlazne vatre iz centra Sarajeva, a Srbi su na to odgovarali dobro ciljanom vatrom. Nije bilo da tek tako pucaju – rekao je Sehers.

Na sugestiju da Vojska Republike Srpske nije pogodila minobacače na Koševu, nego samu bolnicu, Sehers je opisao da je, nakon što su pripadnici takozvane Armija BiH iz blizine bolnice pucali na srpske položaje, srpski oficir za vezu protestovao je kod Unprofora i rekao da to mora prestati, inače će uzvratiti.

Sehers je posvjedočio da je, dok je službovao u regionu Bihaća “znao da je Peti korpus Armije BiH svake nedjelje helikopterom dopremao 10 miliona njemačkih maraka za oružje i municiju”, a da je to otkriveno kada se srušio jedan helikopter.

U njegovoj pisanoj izjavi, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Sehers je naveo da je “vidio kako se iz jednog helikoptera iznosi municija, pod kontrolom /komandanta Petog korpusa ABiH Atifa/ Dudakovića”.

Vojnici takozvane Armije BiH su ga vidjeli, pucali na njega i uhapsili ga, o čemu je kasnije izvjestio nadređene u UN.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Bombardovali smo grobove Mladićevih roditelja da bi ga

Sakrivene izjave pred Orijem | Jadovno 1941.

Kanadski general na suđenju Mladiću: Granata na Markale …

Markale nisu pogođene sa srpskih položaja | Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: