fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje Borislavu Đukiću u Hrvatskoj 13. juna

BĐBorislavu Đukiću, srpskom generalu u penziji, koga Hrvatska tereti daje bio deo komandnog lanca koji je navodno naredio napad na branu Peruća 1992. godine, suđenje će se nastaviti 13. juna pred Županijskim sudom u Splitu. Ovu informaciju za „Politiku” potvrdio je i Željko Ostoja, Đukićev advokat u Hrvatskoj.

Đukić, koga je Crna Gora pre izvesnog vremena izručila Hrvatskoj, nalazi se u splitskom zatvoru i deli ćeliju sa Draganom Vasiljkovićem, poznatijem kao Kapetan Dragan i Pavlom Pantićem, nekadašnjim komandantom kasarne „Lora”.

Sredinom aprila u poseti generalu Đukiću bila je njegova supruga Radmila Bugarski.

„Čuvari u zatvoru su korektni prema njemu. Nije se žalio na tretman, a trenutno se priprema za suđenje. Moj suprug, Dragan Vasiljković i Pavle Pantić dele ćeliju i odvojeni su od drugih zatvorenika”, kaže Đukićeva supruga za naš list.

Ona dodaje da trojica srpskih državljanina u zatvoru u Splitu posebno izlaze u prepodnevnu šetnju koja im je ograničena na dva sata.

„Dozvoljeno mu je i da se javi telefonom kući, ali to je ograničeno na 20 minuta nedeljno. Od naših zvaničnika posetili su ga, između ostalih, naš konzul u Hrvatskoj, kao i Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona”, priča Đukićeva supruga.

Borislav Đukić uhapšen je 17. jula prošle godine u Crnoj Gori dok je sa suprugom čekao let iz Tivta za Beograd. Policijski i carinski službenici našli su njegovo ime na poternici hrvatskog Interpola, staroj više od 20 godina. Odmah mu je određen ekstradicioni pritvor ali mesecima je bio u zatvoru u Spužu, nadomak Podgorice. Hrvatskoj je izručen osmog marta ove godine.

Crnogorski ministar pravde, Zoran Pažin, nije uvažio zahtev naše zemlje da se optuženom sudi u Beogradu. On je odbio molbu Srbije da joj se izruči general, kako bi mu se, kao srpskom državljaninu, sudilo pred srpskim sudom za zločine koje je navodno počinio tokom rata u Hrvatskoj, devedesetih godina prošlog veka.

General Đukić bio je zamenik komandanta Glavnog štaba Srpske Vojske Krajine i svedok odbrane na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i predsedniku Republike Srpske Krajine Milanu Martiću.

Po dokumentaciji „Veritasa”, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade Devetog kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Perući. Tom optužnicom su obuhvaćeni i general Ratko Mladić, tadašnji komandant Devetog kninskog korpusa JNA, pokojni general Mile Novaković, tadašnji komandant Srpske vojske Krajine i major Milan Korica, nekadašnji komandant svih pograničnih jedinica Milicije Republike Srpske Krajine.

Hrvatska optužnica iz 1995. godine Mladića i ostale tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen u januaru 1993. godine. Po toj optužnici, generali Mladić i Novaković izdali su 28. januara 1993. godine nalog Đukiću i Korici, a oni svojim potčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Perući pripremi za rušenje. Postavljeno je 30 tona eksploziva, nakon čega su, kako se navodi u optužnici, nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je aktiviran.

Po dokumentaciji „Veritasa”, od eksplozije se srušio deo brane, a šteta je procenjena na 25,55 miliona tadašnjih nemačkih maraka. General Borislav Đukić je pedeseti Srbin koji je predat hrvatskom pravosuđu zbog optužbi za navodne ratne zločine.

Hrvatska je u septembru prošle godine proširila optužnicu protiv srpskog generala. Županijsko tužilaštvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv osmorice nekadašnjih zapovednika vojske i policije samoproglašene Republike Srpske Krajine osumnjičenih za ubistva 117 civila i druge zločine, a jedan od njih je i general Đukić. U vezi sa ovom optužnicom istraga još traje.

A. Bojović

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Uhapšen srpski general u penziji Borislav Đukić

Crna Gora izručila srpskog generala Borislava Đukića Hrvatskoj

Boško Antić: Đukić, talac Hrvatske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: