fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crna Gora izručila srpskog generala Borislava Đukića Hrvatskoj

Crna Gora je iz ekstradicionog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Đukića, saopštio je Veritas.

General Borislav Đukić
General Borislav Đukić

Generala Đukića je 18. jula prošle godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina.

General Đukić je 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su optužnicom još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine, i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Optuženima je 1993. određen pritvor te za njima raspisana potjernica na osnovu koje je i uhapšen.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, te Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog navodnih krivičnog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog takođe u ratu devedesetih na području Sjeverne Dalmacije i na osnovu nje 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Srbije od 26. avgusta 2015. kojom je zatraženo izručenje generala Đukića, zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin odlučio da ga izruči Hrvatskoj.

General Đukić je peti Srbin uhapšen na području Crne Gore po potjernicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Inače, prema podacima Veritasa, na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta su do sada uhapšena 154 Srbina, od kojih je 51 ekstradiran u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv devetnaestorice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vrijime provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske, navodi Veritas.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Protest zbog izručenja generala Đukića Hrvatskoj

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: